Ο ηλιοκαμένος Ηλίας Ψινάκης έγινε θέμα εν μέσω πυρκαγιάς αλλά όχι για το βαθύ του μαύρισμα –έτσι κι αλλιώς, ο δήμαρχος Μαραθώνα καταφέρνει να είναι ηλιοκαμένος και τον χειμώνα. Αυτή τη φορά βρέθηκε στο στόχαστρο αρνητικών σχολίων επειδή κάτοικοι και φορείς τον αναζητούσαν όταν οι φλόγες έφθαναν στον Βαρνάβα που υπάγεται στον δικό του δήμο.

Ο Ψινάκης, όπως παραδέχεται ο ίδιος, απολάμβανε τις διακοπές του στις Κυκλάδες φιλοξενούμενος και όσοι αδυνατούσαν να τον εντοπίσουν ίσως οφειλόταν στο ότι εκείνες τις ώρες έκανε βουτιές «σε ένα ξερονήσι» σύμφωνα με την περιγραφή του. Το πρόβλημα για τον δήμαρχο είναι ότι τις ώρες που η φωτιά κατέτρωγε πλαγιές και κατέστρεφε κατοικίες στη Βορειοανατολική Αττική εθεάθη να διασκεδάζει σε πολυτελές μυκονιάτικο εστιατόριο με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τοπικούς παράγοντες, έχοντας νωρίτερα παραστεί στα εγκαίνια κέντρου για ασφαλή water sports. Το επιχείρημα του Ψινάκη είναι ότι εκείνες τις ώρες η φωτιά έκαιγε ακόμη στην περιοχή του δήμου Ωρωπού.

Η «απολογία»

Αντιγράφω από την «απολογία» του δημάρχου Μαραθώνα, μέσω Instagram, χωρίς άλλα σχόλια για όσα ακολούθησαν: «Το βράδυ έφυγα από το νησί με το σκάφος στο οποίο ήμουν φιλοξενούμενος και πήγαμε σε ένα ξερονήσι κοντά στα Κουφονήσια. Μέχρι εκείνη την στιγμή η φωτιά ήταν μακριά και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον δήμο Μαραθώνα. Η φωτιά στην περιοχή του Βαρνάβα έφτασε νωρίς το πρωί γύρω στις 5 και κάτι. Στις 6 το πρωί μου τηλεφώνησε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και μου είπε ότι η φωτιά πηγαίνει στην περιοχή του Βαρνάβα. Πήρα ένα ελικόπτερο και τσακίστηκα κι ήρθα στην Αθήνα, εγκαταλείποντας το ξερονήσι που βρισκόμουνα».

Βεβαίως, ο δήμαρχος φρόντισε να κάνει αβάντα στη Ρένα Δούρου, καθώς και εκείνη καθυστέρησε δύο μέρες γιατί βρισκόταν σε διακοπές. Τελικώς και οι δύο κατάφεραν να εκτεθούν αρκούντος.