Στο σίριαλ της τουρκικής προκλητικότητας, τα επεισόδια είναι πλέον καθημερινά και τουλάχιστον τα τελευταία 24ωρα σε ρόλο αυτόπτη μάρτυρα είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα ακριτικά μας νησιά.

Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε δέχτηκε και χθες διπλό σήμα ότι πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο την ώρα που βρισκόταν πάνω από την νησίδα Παναγιά Οινουσσών.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ως ώφειλε (αν και είμαι σίγουρος ότι έχει αντιληφθεί πως τα μηνύματα που στέλνει στους γείτονες φτάνουν μεν στον προορισμό τους, χωρίς όμως να εκπληρώνουν την αποστολή τους) τα ξανάπε. Ζήτησε λοιπόν σεβασμό στο διεθνές δίκαιο που εξαφανίζει τις γκρίζες ζώνες και χαρακτήρισε την πρόκληση ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας. Δεν ξέρω αν αντιδρούν έτσι από κόμπλεξ οι Τούρκοι, πάντως ότι δεν χαμπαριάζουν είναι γεγονός. Γι’ αυτό εκείνο το «μολών λαβέ» που τους είπε ο Παυλόπουλος από τον Αϊ-Στράτη ας το δούμε λίγο πιο χαλαρά, γιατί δεν θα ήθελα καθόλου να τρέχουμε καλοκαιριάτικα.

Πάντως, εν είδει απάντησης ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών εισήλθε (λίγο μετά το περιστατικό με το αεροσκάφος) στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Λήμνου.

Προκλήσεις και διά θαλάσσης

Και τις προκλήσεις από αέρος διαδέχονται οι προκλήσεις διά θαλάσσης μέσω NAVTEX.

Ετσι ενώ το «Μπαρμπαρός» επιστρατεύτηκε για την Κύπρο, με νέα οδηγία βγαίνει σεργιάνι κοντά στο Καστελλόριζο (για τρεις μήνες παρακαλώ) το «Τσεσμέ». Είναι γνωστό ότι το τμήμα της υφαλοκρηπίδας που βρίσκεται ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο η Τουρκία το αμφισβητεί και μάλιστα ανοιχτά εδώ και χρόνια.

Την ίδια ώρα ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου (ο οποίος παρά την περί του αντιθέτου φημολογία παρέμεινε ακούνητος μετά τον ανασχηματισμό της τουρκικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό αρμόδιο για το Κυπριακό Τουγρούλ Τουρκές) συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο για το ναυάγιο στο Κυπριακό και μάλιστα ζήτησε από την ΕΕ να σταματήσει το κρυφτούλι και να άρει το εμπάργκο εναντίον του ψευδοκράτους.

Βέβαια, εδώ που τα λέμε, δεν είναι μόνο οι Τούρκοι εκείνοι που κουνούν το δάχτυλο. Ολοι λίγο – πολύ λειτουργούν με το σκεπτικό «μακριά από μένα να είναι και όπου θέλει ας πάει» (η ευθύνη). Το blame game φαίνεται πως έχει αρχίσει και κουράζει πάντως και μάλλον γι’ αυτό ήρθε και η ανακοίνωση του ΟΗΕ περί συλλογικής αποτυχίας. Και για όποιον δεν κατάλαβε, το έκανε λιανά και ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Αϊντα (η γνωστή αδυναμία του Κοτζιά). «Ολοι θεωρούν ότι οι πάντες έκαναν λάθη εκτός από τους εαυτούς του» είπε ο νορβηγός, ο οποίος πάλι ετοιμάζει βαλίτσες για το νησί. Εκεί θα έχει από βδομάδα συναντήσεις με Αναστασιάδη – Ακιντζί, προφανώς για την αποτίμηση της κατάστασης, γιατί κάτι άλλο δεν θα πρέπει να αναμένουμε στα προσεχώς.

Ο Ακιντζί, που αύριο θα υποδεχτεί στα Κατεχόμενα τον τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιριμ για να στήσουν την καθιερωμένη φιέστα για την 43η (μαύρη) επέτειο της τουρκικής εισβολής στο νησί, δήλωσε χθες ότι το όραμά του είναι μια ενωμένη Κύπρος, χωρίς να διευκρινίζει βέβαια πώς -πότε θα γίνει αυτό.

Επίσημη επίσκεψη Μογκερίνι στην Αθήνα

Δεν θα έχει πάντως μόνο ο Ακιντζί υψηλούς προσκεκλημένους, θα έχει και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αύριο θα υποδεχτεί στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτογραφία) στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα.