Την περασμένη εβδομάδα –στις 12 του μηνός –η Εκκλησία γιόρτασε τη μνήμη του Αγίου Παΐσιου. Μάλιστα σε αρκετές ενορίες ανά την Ελλάδα εκτέθηκαν σε προσκύνημα αντικείμενά του. Ενα απ’ αυτά όμως προκάλεσε συζητήσεις. Οχι, δεν ήταν ούτε το πανωφόρι ούτε το ραβδί ούτε τα παπούτσια του Παΐσιου. Ηταν ένα βρασμένο κάστανο! Αυτό το… αγιασμένο κάστανο εκτέθηκε για προσκύνηση μαζί με την εικόνα του Παΐσιου και λείψανά του στην αγρυπνία που είχε διοργανώσει την περασμένη Τρίτη ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

«Ωραία να εκτεθούν προσωπικά αντικείμενα του Παΐσιου, αλλά ακόμη και κάστανο; Μήπως είναι ειδωλολατρία;» αναρωτήθηκαν κάποιοι.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν… φωτιά, το κάστανο έγινε viral και έτσι το Σάββατο ο ιερός ναός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει πως «ο σκοπός που εκτέθηκε η ευλογία του οσίου Παΐσιου δεν είναι βεβαίως ειδωλολατρία, αλλά τιμή στον άγιο και ευλογία από αυτόν».

Τα αντικείμενα των αγίων, όπως το ραβδί του Μωυσή, τα ενδύματα του Ιησού, αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ναού, έχουν εμποτιστεί με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Πριν 27 χρόνια

Πώς αγιάστηκε όμως το κάστανο; Οπως εξηγούν οι άνθρωποι της ενορίας, τον Οκτώβριο του 1990 «ο γέροντας Παΐσιος είχε δώσει ως ευλογία βρασμένα κάστανα σε μια ομάδα φοιτητών που τον είχε επισκεφθεί. Ενας εκ των φοιτητών, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ένας (φωτογραφία) εκ των δύο ιερέων που τέλεσαν την αγρυπνία, φύλαξε το βρασμένο κάστανο που πήρε». Και συμπληρώνουν πως το κάστανο έως σήμερα παραμένει κατά θαυμαστό τρόπο αναλλοίωτο, «ενώ ακούγεται ακόμη και ο καρπός μέσα σε αυτό».