Είναι δυνατόν να είσαι Πόντιος, γεννημένος στο Κιλκίς, να ζεις στην Καλαμαριά, να είσαι και υφυπουργός Εξωτερικών και να λείπεις από το Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»; Ασφαλώς όχι! Ο Γιάννης Αμανατίδης λοιπόν, αλλά και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν στη 19η συνάντηση των νέων που έγινε στα υψώματα του Βερμίου.

«Η ποντιακή νεολαία αποτελεί ζωτικό και δυναμικό κομμάτι της σύγχρονης κοινωνίας και ταυτόχρονα είναι θεματοφύλακας της παρακαταθήκης των αξιών και του τρόπου ζωής του Πόντου, γεγονός που εντυπωσιάζει και μας ενισχύει. Χρέος όλων ημών των μεγαλυτέρων είναι να ενδυναμώσουμε με κάθε μέσο και κίνητρο αυτήν την προσπάθεια, από όποια θέση ευθύνης και αν υπηρετούμε» είπε ο Αμανατίδης και συμπλήρωσε: «Στο υπουργείο Εξωτερικών είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω διάδοση και εμπέδωση των αξιών του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο της άσκησης της μορφωτικής και πολιτιστικής διπλωματίας».

Ιμπεριαλισμός

Από την πλευρά του ο Κουτσούμπας έκανε μια καθαρά πολιτική τοποθέτηση και ταυτόχρονα ένα ιστορικό φλας μπακ, λέγοντας ότι «για την ολοκληρωμένη ερμηνεία, από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων, του βίαιου ξεριζωμού των Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων από τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου πριν από έναν αιώνα, απαιτείται να φωτιστεί όλο το ιστορικό υπόβαθρο εκείνης της περιόδου: Εν μέσω του Α’ Ιμπεριαλιστικού Παγκοσμίου Πολέμου για το μοίρασμα των τότε αγορών, ο ποντιακός Ελληνισμός βρέθηκε στη δίνη και έζησε στο πετσί του τις συνέπειες της διαμόρφωσης και της ανάπτυξης των εθνικών αστικών κρατών των Τούρκων, των Αράβων, των Αρμενίων στην Εγγύς Ανατολή, καθώς και των νότιων Σλάβων στα Βαλκάνια. Κι όλα αυτά μέσα σε συνθήκες χρόνιας αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εξελισσόταν βεβαίως, τότε, κάτω από τη διαρκή, απροκάλυπτη και άμεση επέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης».

Σε αυτό το ιστορικό – γεωγραφικό πλαίσιο, και πιο συγκεκριμένα στη «βίαιη διαδικασία διαμόρφωσης έθνους – κράτους των Τούρκων από την τουρκική αστική τάξη», υπήρξαν «άμεσες καταστροφικές συνέπειες και σχεδιασμένοι διωγμοί των εθνικών μειονοτήτων, ανάμεσά τους, βέβαια, και του ελληνικού ποντιακού πληθυσμού, καθώς και άλλων πληθυσμών της Θράκης και της Μικράς Ασίας» επισήμανε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.