Η υπόθεση δεν είναι απλή ή τυχαία: αφορά λαθρεμπόριο τσιγάρων. Και όσο ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν λαμβάνει (καν) απαντήσεις, δεν το βάζει κάτω και επιμένει με ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η ερώτηση που κατατέθηκε χθες είχε πέντε υποερωτήματα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αναρωτιέται για τις οδικές εξαγωγές της ΣΕΚΑΠ, για τον προορισμό των τσιγάρων που πιάστηκαν στα καράβια, τη φύση της εταιρείας από το Μαυροβούνιο που τα περίμενε και τη σχέση μεταξύ του εμπορεύματος του πρώτου πλοίου με το δεύτερο.

«Μετά τους επτά μήνες που είναι εγκλωβισμένο στην Κρήτη το πρώτο πλοίο και τις 20 μέρες θορύβου που έχει ξεσπάσει, ενδιαφέρθηκε ο εισαγωγέας του εμπορεύματος στη Βηρυτό για την τύχη των προϊόντων και προφανώς για τα χρήματα που έχει καταβάλει; Αν κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, δεν τεκμαίρεται η λαθρεμπορία; Και αν ναι, πώς δικαιολογείται υπουργός της κυβέρνησης να δηλώνει πως δεν πρόκειται για λαθρεμπορία, ενώ μάλιστα η Εισαγγελία ερευνά την υπόθεση;», ερωτά ο Λοβέρδος. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός ανέφερε πως θα είναι η τελευταία ερώτηση –αν ο Τσακαλώτος συνεχίζει να μην απαντά, θα φέρει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι αμοιβές στο Υπερταμείο

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε χθες ο Τσακαλώτος και με αφορμή τις αμοιβές του προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου του Υπερταμείου στο οποίο πέρασε για 99 χρόνια η δημόσια περιουσία. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε σχετικές διευκρινίσεις αφού, όπως είπε, οι ετήσιες απολαβές του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ διαμορφώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ στις 270.000 ευρώ από 215.000 το 2014.

«Η κυβέρνηση, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έκανε σημαία τις απολαβές των μελών του ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα τις αυξάνει», είπε χαρακτηριστικά ο Σταϊκούρας και ο Τσακαλώτος αντέδρασε έντονα: «Είστε υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και δεν έχετε διαβάσει τον νόμο. Λέτε συνειδητά ψέματα ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών βγαίνουν οι μισθοί» είπε.

Ο Σταϊκούρας επέμεινε: «Πόσες είναι οι απολαβές του ΤΧΣ σήμερα; Γνωρίζω τη διαδικασία, έχω καταθέσει ερώτηση και δεν έχετε απαντήσει. Οι απολαβές του ΤΧΣ είναι σήμερα 270 χιλ. ευρώ, 55 χιλιάδες ευρώ περισσότερα από το 2014», του είπε. «Δεν ορίζω εγώ τους μισθούς», δήλωσε ο Τσακαλώτος με τον γαλάζιο βουλευτή να του αντιτείνει ότι λέει ψέματα. «Ψέματα λες εσύ», φώναξε ο υπουργός στον ενικό, αλλά ο Σταϊκούρας ανένδοτος: «Ο νόμος ορίζει ότι απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργού. Ο κ. Βαρουφάκης μείωσε τις απολαβές στις 140 χιλ. ευρώ».
«Θα απαντήσω κατ’ ιδίαν…»

Γενικά πάντως δεν ήταν η μέρα του όπως φάνηκε και στη συνέχεια· ο Τσακαλώτος σηκώθηκε κι έφυγε από την αίθουσα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όταν άρχισε να μιλάει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του. Την κατάσταση προσπάθησε να σώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας λέγοντας ότι ο υπουργός έφυγε γιατί είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η απροθυμία του προέδρου του Υπερταμείου Γιώργου Διαμαντόπουλου να αποκαλύψει ποια είναι η αμοιβή του: «Οι αμοιβές καθορίστηκαν από το εποπτικό συμβούλιο με βάση έρευνα αγοράς από διεθνή οίκο αξιολόγησης ο οποίος υπολόγισε το εύρος των απολαβών με βάση τα κρατούντα στην αγορά», είπε, επισημαίνοντας στους βουλευτές της ΝΔ που τον ρωτούσαν ότι θα τους πει κατ’ ιδίαν πόσα παίρνει, εκνευρίζοντας μέχρι και τον Μπαλαούρα, που του είπε ότι «δεν είναι σωστή αυτή η απάντηση».

Με τα πολλά επιβεβαίωσε ότι η ετήσια αμοιβή του είναι 75.000 ευρώ, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος Ράνια Αικατερινάρη (κόρη της άλλοτε βουλευτού του ΣΥΝ και της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη – Αικατερινάρη) δεν έκρυψε ότι παίρνει 270.000 ευρώ μεικτά ετησίως.