Χωρίς κοινό έγγραφο οδεύουν Λευκωσία και Αθήνα στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Προπαραμονή της διάσκεψης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ήταν ξεκάθαρος. Δήλωσε ότι το έγγραφο του νορβηγού διαμεσολαβητή Εσπεν Μπαρθ Αϊντα δεν ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα και συνεπώς η όποια επίκληση ή αναφορά σε αυτό δεν θα γίνει αποδεκτή.

Εκοψε δε τη φόρα σε όσους κατηγορούν τόσο τον ίδιο όσο και τον Νίκο Κοτζιά για ακραίες θέσεις λέγοντας ότι όχι μόνο δεν αποπνέουν αρνητισμό αλλά αντιθέτως συνιστούν αξίωση για αμερόληπτη προσέγγιση του προβλήματος.

Δεν συμμερίζονται όλοι στη Λευκωσία τις απόψεις Αναστασιάδη, ο οποίος χρωστά εξηγήσεις σε εκείνους που τον ρωτούν γιατί τελικά πηγαίνει στην Ελβετία, αφού κατά δήλωσή του καμία από τις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε για τη σύγκληση της διάσκεψης δεν εκπληρώθηκε.

Το επισημαίνω αυτό γιατί οι κακές γλώσσες λένε ότι το μόνο που θα πετύχει είναι να εγκλωβιστεί σε μια ενδιάμεση συμφωνία χωρίς επιστροφή για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αλβανικός αλυτρωτισμός

Αντί… συγχαρητηρίων για την επανεκλογή του Εντι Ράμα στην πρωθυπουργία της Αλβανίας –που σημαδεύτηκε από περιστατικά βίας και καταγγελίες για εξαγορές ψήφων -, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες μια σκληρή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει «την προκλητικά αλυτρωτική συμπεριφορά της αλβανικής κυβέρνησης». Επειδή ξέρω, να σας πω μάλιστα ότι κρατούσαν την ανακοίνωση για μέρες στο συρτάρι ώστε να μη φανεί παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία των γειτόνων.

Αιτία της οργισμένης ελληνικής αντίδρασης είναι η τοποθέτηση στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων έργου με λίθους από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιατών (ανάμεσα στον ποταμό Καλαμά και το όρος Μουργκάνα για να σας κατατοπίσω γεωγραφικά). Το έργο στο οποίο έχουν χαραχθεί τα ονόματα περιοχών προέλευσης (των λίθων), συμβολίζει για τους γείτονες την «ενότητα των αλβανικών εδαφών», καθώς επισήμως για τους Αλβανούς και οι Φιλιάτες αποτελούν «τμήμα της σκλαβωμένης Τσαμουριάς» που «έχει καταληφθεί διά της βίας από την Ελλάδα», όπως απερίφραστα δηλώνει ο επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων Σφετίμ Ιντρίζι!