Την ανάγκη «η Ευρωπαϊκή Ενωση να φτάσει μέχρι τα όρια των θεσμικών της δυνατοτήτων για να μπορέσει να βοηθήσει στην πραγματοποίηση του έργου της αποκατάστασης των σεισμόπληκτων της Βρίσας και των άλλων 12 οικισμών» τόνισε χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο χωριό που ισοπεδώθηκε από τον ισχυρό σεισμό.

«Σε ένα νησί με την ιδιαιτερότητά του ότι φέρει το τεράστιο βάρος του Προσφυγικού. Που επέδειξε πρωτόγνωρα αισθήματα αλληλεγγύης. Και η αλληλεγγύη είναι βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι μια γενική αρχή, είναι ένας θεσμικός κανόνας ο οποίος πρέπει να εφαρμοσθεί. Πρέπει, λοιπόν, τώρα να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της σε αυτό τον δοκιμαζόμενο λαό της Λέσβου και κυρίως σε αυτό το κομμάτι του, το νότιο νησί και τη Βρίσα, που είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης» τόνισε ο Πρόεδρος.

Ο Παυλόπουλος ενημερώθηκε από τους καθηγητές Νίκο Βούλγαρη, πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευθύμιο Λέκκα, πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, σχετικά με τη μετασεισμική ακολουθία και τις επιπτώσεις των 6,3 ρίχτερ στους οικισμούς της νότιας Λέσβου. Επίσης ενημερώθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Σουλακέλλη για το επιτελούμενο πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης των καταστροφών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Πολιχνίτου με ελικόπτερο προερχόμενος από τα Ψαρά, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης για την καταστροφή τους. Διαβεβαίωσε μάλιστα τους πολίτες ότι «η Βρίσα πρέπει και θα ξαναγίνει όπως ήταν». Επιπλέον σημείωσε την ύπαρξη του «οπλοστασίου» του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο η Βρίσα έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, και της σχετικής μελέτης προστασίας της. Το ίδιο επανέλαβε και στον πρώην υπουργό Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη, επί υπουργίας του οποίου θεσπίστηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασίας των οικισμών της περιοχής.

«Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι όλοι μας, η πολιτεία, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν. Δεν μας χωρίζει τίποτα σε ένα τέτοιο σημαντικό έργο ώστε να έχουμε σύντομα αποτελέσματα» είπε ο Παυλόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τον αντιδήμαρχο Πολιχνίτου Γιώργο Κατζανό, τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Βρίσας Στρατή Παράκοιλα και με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.