Για τον Μόντιγκλ Στερνς η Ελλάδα δεν ήταν ένα οποιοδήποτε διπλωματικό πόστο. Την πρωτοείδε νεαρός διπλωμάτης στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Ηταν από τις πρώτες του μεταθέσεις εκτός ΗΠΑ και σίγουρα τον σημάδεψε. Λίγο μετά την άφιξή του γνώρισε στην Ακρόπολη την κόρη ενός προϊσταμένου του, την Αντόνια, που έγινε η γυναίκα της ζωής του. Την ίδια εποχή γνώρισε και τον Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο απέκτησε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις. Η διπλωματική του καριέρα συνεχίστηκε στην Αφρική, στην Ουάσιγκτον κ.α.

Το 1974 οι εξελίξεις τον έφεραν εκ νέου για δύο χρόνια στην Αθήνα της Μεταπολίτευσης και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επέστρεψε, τρίτη φορά, στην Αθήνα το 1981. Αυτή τη φορά, με τον βαθμό του πρέσβη και μάλλον ήταν ένας από τους λίγους αμερικανούς διπλωμάτες που μπορούσε να συνεννοηθεί με τον Πρωθυπουργό, πλέον, Ανδρέα. Εμεινε έως το 1985.

Πριν από λίγες ημέρες ο Στερνς «επέστρεψε» τέταρτη και τελευταία φορά στην Ελλάδα. Η οικογένειά του εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του να σκορπιστεί η στάχτη του στο Αιγαίο και σε μια Ελλάδα που σίγουρα δεν τον αγάπησε όσο εκείνος την αγάπησε.