Στριμωγμένος όσο δεν πάει άλλο πρέπει να νιώθει ο Μανώλης Παναγιωτάκης. Η φράση του Πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε για τη διαφοροποίηση του επικεφαλής της ΔΕΗ ως προς τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών στα ενεργειακά, μιλά από μόνη της: «Ο καθένας έχει έναν ρόλο. Ο ρόλος του κ. Παναγιωτάκη είναι να καταθέτει σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που η ΔΕΗ έχει συμφέρον να διαχειρισθεί. Αλλά δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος αυτός που διαπραγματεύεται με θεσμούς ούτε αυτός που παράγει πολιτική. Την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, θα πρότεινα και στον ίδιο να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα».

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι διαφοροποιήσεις Παναγιωτάκη από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης –με στόχο την προστασία της ΔΕΗ, όπως την αντιλαμβάνεται –είχαν πληθύνει και τα σενάρια για ρήξη έδιναν και έπαιρναν. Οι πληροφορίες μου πάντως από την κυβέρνηση λένε ότι δεν πρόκειται να επιδιώξει την απομάκρυνση του Παναγιωτάκη, εκτός αν αυτή προκύψει με πρωτοβουλία του ιδίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην κυβέρνηση θα κινούνται –όσο αυτό είναι δυνατόν –παρακάμπτοντάς τον, δίχως ωστόσο να είναι σαφές πώς με ένα τέτοιο καθεστώς μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία με τους δανειστές για πώληση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Οι επόμενες ημέρες ίσως να δώσουν τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Μέχρι το 2021 γήπεδο για τον Παναθηναϊκό

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος έβγαλε ειδήσεις και για τους ποδοσφαιρόφιλους. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή Γουδή, με βάση το σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας. Είπε συγκεκριμένα ότι μέχρι το 2018 θα έχουν εκδοθεί οι άδειες για τις πολεοδομικές παρεμβάσεις στην περιοχή της πρωτεύουσας –άρα, και η άδεια για το γήπεδο –και στόχος είναι μέχρι το 2021 να έχουν ολοκληρωθεί.

Μιας και ο Ολυμπιακός έχει τακτοποιηθεί, και το θέμα του Παναθηναϊκού –φίλαθλος του οποίου, θυμίζω, είναι ο Πρωθυπουργός –παίρνει τον δρόμο του. Ο Τσίπρας σχολίασε και τις εξελίξεις για το γήπεδο της ΑΕΚ, η άδεια του οποίου έχει κολλήσει. «Ημουν αντίθετος με αυτούς που θεωρούσαν ότι μια ιστορική ομάδα που έχει μια ιστορική έδρα θα έπρεπε ξαφνικά να πηγαίνει να παίζει στο Μαρκόπουλο» είπε χαρακτηριστικά, τασσόμενος έτσι ευθέως υπέρ της κατασκευής του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια.