Ο ανώτερος άνθρωπος νιώθει απόλυτα άνετα. Ο κατώτερος άνθρωπος είναι πάντοτε εκνευρισμένος, έλεγε ο Κομφούκιος. Και επειδή αν κάτι μας χαρακτηρίζει ως λαό είναι η ανωτερότητά μας, παρότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία δοκιμάζονται –οι γείτονες έκαναν σουρωτήρι το FIR Αθηνών κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους ναυτικής άσκησης με την ονομασία Θαλασσόλυκος και αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των πρόσφατων προκλήσεών τους -, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να παραβρεθεί στη Σύνοδο για τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου έπειτα από πρόσκληση του τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα έχει τετ α τετ.

Πρόκειται για την πρώτη, αν και άτυπη, συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίοι ωστόσο έχουν μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Εδώ που τα λέμε, ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος που είχε τηλεφωνήσει στον Παυλόπουλο για να του ευχηθεί το βράδυ της ορκωμοσίας του.

Οι Τούρκοι οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο

Ενα βήμα πριν από την οριστική λήξη τους βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, παρότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα αποδεικνύεται εξαιρετικά επίμονος. Τι και αν έχει βρεθεί επανειλημμένως στο μάτι του κυκλώνα, μαθαίνω ότι φτιάχνει και πάλι τις βαλίτσες του για Λευκωσία, όπου αύριο θα αρχίσει εκ νέου χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.

Πάντως, αν κρίνω από όσα είπε σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο τούρκος ΥΠΕΞ, άδικος θα πάει ο κόπος του Νορβηγού. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία επιμένει και στις εγγυήσεις για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας του νησιού αλλά και στο θέμα της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας. Με άλλα λόγια, όπως είπε και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, έτσι εξηγείται γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό. Κατά την άποψή μου, ούτε και πρόκειται να το δούμε στα προσεχώς.

Για να δούμε όμως ποια θα είναι και η άποψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος την ερχόμενη Πέμπτη θα δει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.