Στην Αλέξανδρου Πάντου μια αδημονία την έχουν με την «καυτή πατάτα» των τηλεοπτικών αδειών. Στην Αμερικής πάλι –την οδό –το έχουν υπόψη τους.

Τι θέλω να πω. Οτι στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θέλουν να δουν να προκηρύσσεται –επιτέλους –διαγωνισμός από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να μπει τέλος στο σίριαλ των αδειών, μετά το χαστούκι από το ΣτΕ.

Αλλά το ΕΣΡ, μαθαίνω, περνά από ψιλό κόσκινο τον σχετικό νόμο. Υπάρχουν δε επισημάνσεις –από τις τάξεις της εποπτικής Αρχής –σύμφωνα με τις οποίες απαιτούνται περισσότερη σκέψη και συζήτηση σε αυτά που συνδέονται με τον αριθμό των αδειών και το τίμημα εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Υπάρχουν εξάλλου «νεφελώδη σημεία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ροδόλφος Μορώνης στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το σχετικό ρεπορτάζ, στο θέμα της συνολικής χωρητικότητας του φάσματος συχνοτήτων.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι όταν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός θα δοθεί συνολική εικόνα όχι μόνο για τις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, ενημερωτικού χαρακτήρα, αλλά και για τον αριθμό των αδειών για θεματικά κανάλια που θα ακολουθήσουν. Χρονοδιάγραμμα όμως έστω κατ’ εκτίμηση δεν δόθηκε.

Πολυνομοσχέδιο

Στο μεταξύ, το υπουργείο (με τα κακόηχα αρχικά ΨΗΠΤΕ) στις αρχές Μαΐου θα φέρει προς συζήτηση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πρόταση για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης/πώλησης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τη σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου, την ποσόστωση 70%-30% (για αστικά και περιφερειακά ΜΜΕ αντιστοίχως) στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης, την πρόταση ενίσχυσης ιδιωτικών επενδύσεων για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής, αλλά και την ίδρυση της (περίφημης…) εταιρείας διαστημικών εφαρμογών.

Ετσι, μπορεί να μην ξέρω αν μέχρι την Πρωτομαγιά θα έχουμε την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς –που επέστρεψαν από χθες στην Αθήνα -, αλλά σίγουρα την Τρίτη 2 Μαΐου –οπότε λήγει η δημόσια διαβούλευση –θα έχουμε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την ίδρυση διαστημικής υπηρεσίας, όπως είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.

Εθνικό μητρώο

Σας είχα… προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για το Διάστημα! Ισως αυτό είναι μια κάποια λύση, όπως έλεγε και ο ποιητής… Εχει ανάγκη όμως η Ελλάδα από μια διαστημική υπηρεσία; Σύμφωνα με τον Παππά, όχι μόνο έχει, αλλά «είναι και αυτονόητη η ύπαρξη του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) και πρέπει να ιδρυθεί άμεσα». Η δε διαδικασία αδειοδότησης και καταχώρισης διαστημικών αντικειμένων στο Εθνικό Μητρώο – Αρχείο «επιβάλλεται για λόγους έμπρακτης τήρησης της νομιμότητας σε διεθνές επίπεδο».

Και ο υπουργός υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει διαστημικό φορέα, ώστε να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της στο διαστημικό φάσμα, καθώς και την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτουν οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί».

Πού ξέρετε; Ισως τελικά η λύση που σας έλεγα παραπάνω να μην είναι το φως στο τούνελ (όταν βέβαια ολοκληρωθούν οι δρόμοι), αλλά ένα… ταξίδι στο Διάστημα!