Ο Βαγγέλης Βενιζέλος πάντα κάνει πετυχημένες εκδηλώσεις. Η χθεσινή στο King George, με θέμα τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης, ήταν μια από αυτές. Ο κόσμος ήταν τόσος ώστε να γεμίσει η αίθουσα και ο μέσος όρος ηλικίας έπεφτε σημαντικά όσο προχωρούσες προς το βάθος –κάτι a priori θετικό, έστω κι αν οι νεαροί δικηγόροι που στέκονταν όρθιοι δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να μουρμουρίζουν μεταξύ τους.

Το μάτι μου έπιασε στον χώρο φοιτητές, ακαδημαϊκούς, μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως τον Κώστα Σκανδαλίδη, τον Πάρη Κουκουλόπουλο, τον Γιάννη Μανιάτη, τη Νάντια Γιαννακοπούλου, τη Μιλένα Αποστολάκη, αλλά και πρώην υπουργούς όπως τον Τάσο Γιαννίτση, τον Γιώργο Ζαννιά και άλλους.

Ηταν και το θέμα που τραβούσε, όμως στην πραγματικότητα οι περισσότεροι είχαν πάει για να ακούσουν τις θέσεις του Βενιζέλου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απογοήτευσε: «Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με τους εταίρους στις Βρυξέλλες. Διαπραγματεύεται εσωτερικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ και ταυτοχρόνως παραποιεί την πραγματικότητα και δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, τονίζοντας πως «η χώρα υποβαθμίζεται, η χώρα ηττάται. Κάθε μέρα που περνά τα πράγματα γίνονται χειρότερα».

Μπηχτές με χιούμορ

Νωρίτερα ο Βενιζέλος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ενωμένη Ευρώπη, καταλήγοντας πως για να σωθεί η Ελλάδα «χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο, πολιτική ευθύτητα και ειλικρίνεια». Γενικά, όπως θα περίμενε κανείς, οι μπηχτές κατά της κυβέρνησης έδιναν και έπαιρναν με τον γνωστό «βενιζέλειο» τρόπο, προκαλώντας ενίοτε και το γέλιο.

Αν και από την πλευρά Βενιζέλου τονίζουν ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν γίνονται για να υπάρξει «ζύμωση», ιδιαίτερη εντύπωση στους παρευρισκομένους προξένησε η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος προσπαθεί να αφήνει ανοιχτές όλες τις πόρτες συνεννόησης.

Πριν από την εκδήλωση μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τους τρεις της Ωρας Αποφάσεων, σε μια προσπάθεια επίλυσης ορισμένων οργανωτικών ζητημάτων που προέκυψαν πριν από την εκδήλωση της Τετάρτης που θεωρείται ότι θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία τους. Φαίνεται όμως πως βιάστηκαν να τελειώσουν –και η Αννα Διαμαντοπούλου ήταν επίσης στο King George –και τα θέματα παρέμειναν άλυτα, όπως έμαθα.