Ενώ το καζάνι της διαπραγμάτευσης βράζει και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις πυροδοτεί την αγωνία σχετικά με την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, στη Βουλή συζητούν για την κρίση, τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Αυτό είναι το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού στις 27 και 28 Μαρτίου 2017 στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής. Μάλιστα, θα δοθεί ιδιαίτερη επισημότητα καθώς κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όπως και ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ενώ κεντρικός εισηγητής του συνεδρίου είναι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Αλλά και οι εισηγητές είναι «βαριά» ονόματα: ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και άλλοι, μεταξύ των οποίων βουλευτές και καθηγητές, ενώ για το «φινάλε» του συνεδρίου οι διοργανωτές επιφύλαξαν το καλύτερο –ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μιλήσει για τις «Προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»!

Στο ΥΠΕΞ τη γιορτάζουν!

Ανάπτυξη προς το παρόν, λοιπόν, δεν βλέπουμε ούτε με το κιάλι, αλλά στην κυβέρνηση επιμένουν να πανηγυρίζουν, στο δε υπουργείο Εξωτερικών στήνουν και φιέστες για να το γιορτάσουν. Οπως χθες που εκλήθησαν σε σχετική εκδήλωση, εκπρόσωποι διπλωματικών Αρχών από 58 χώρες. Τι να σκέφτονταν άραγε όταν άκουγαν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου (γνωστό και ως ξάδερφο του Πρωθυπουργού) Γιώργο Τσίπρα να τους μιλά για μια χώρα φιλική σε επενδύσεις που βγαίνει από την κρίση, δεν ξέρω, αν και πολύ θα το ήθελα.

Στην Κύπρο, με

το μυαλό στην Αθήνα

Τι τραβάει κι αυτός ο υπουργός Παιδείας… Στην Κύπρο βρίσκεται, στην Αθήνα τον κυνηγούν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Εκατοντάδες στήθηκαν χθες έξω απο το γραφείο του Κώστα Γαβρόγλου στο Μαρούσι, διεκδικώντας να μην καταργηθούν οι επαναληπτικές εξετάσεις και να μη μειωθεί ο αριθμός εισακτέων σε σχολές αιχμής όπως η Ιατρική.

Και για το πρώτο ζήτημα είχε προλάβει να ανακοινώσει ότι τελικά τις επαναφέρει, αλλά τον Σεπτέμβριο –ώστε να μην πληρωθούν και υπερωρίες στους εκπαιδευτικούς. Και πάλι όμως προκύπτουν ζητήματα: αφού θα έχουν βγει οι βάσεις, όσοι πετύχουν θα εισαχθούν ως υπεράριθμοι; Τα θέματα θα είναι δύσκολα αφού όσοι ασθενήσουν στις Πανελλαδικές θα έχουν 3 μήνες περισσότερους να προετοιμαστούν. Και θα αφορούν μόνο όσους πάρουν χαρτί απο δημόσιο νοσοκομείο ότι έχουν ανυπέρβλητο πρόβλημα στις Πανελλαδικές;

Οσο για το δεύτερο ζήτημα, υπάρχουν πάμπολλες διαμαρτυρίες από υποψηφίους και γονείς, που χαρακτηρίζουν «αντιπαιδαγωγική και άδικη» την απόφαση, η οποία εκδόθηκε τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για συμμετοχή των μαθητών στις Πανελλαδικές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η δήλωση 5ου μαθήματος που θα επέτρεπε στο μαθητή να έχει πρόσβαση και σε 2ο Πεδίο. Η περικοπή, λένε, θα δημιουργήσει ντόμινο στις βάσεις των περισσότερων σχολών, ανατρέποντας προγραμματισμό και στόχευση των μαθητών. Και σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά. Ωστόσο ο Γαβρόγλου σε αυτό δεν κάνει πίσω. Το γραφείο του ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ήδη παίρνει πολύ περισσότερους από όσους πρότειναν τα ΑΕΙ – ΤΕΙ βάσει των υποδομών και εργαστηρίων τους. Στα δικαστήρια λοιπόν βλέπω να λύνεται το θέμα.

Οσο για την Κύπρο, να σας θυμήσω ότι ο Γαβρόγλου έθεσε στον ομόλογό του Κώστα Καδή το θέμα της βιομηχανίας μονοετών μεταπτυχιακών Ειδικής Αγωγής με σπουδές εξ αποστάσεως, για το οποίο σας είχα πρόσφατα ενημερώσει. Ο Καδής απάντησε ότι αυτά τα πτυχία προσφέρθηκαν πριν από τη δημιουργία του φορέα ελέγχου ποιότητας σπουδών στην Κύπρο, όταν με βάση την πρακτική που εφαρμοζόταν και γινόταν δεκτή από την Ελλάδα, ήταν αποδεκτή μια τέτοια φόρμουλα. «Τώρα πλέον, εξ όσων γνωρίζω, δεν είναι αποδεκτή μια τέτοια φόρμουλα» είπε. Να δούμε αν πράγματι θα σταματήσει η φάμπρικα.

«Θα επιμείνουμε»

λέει ο Κατρούγκαλος

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος φημίζεται για την ακρίβεια των λεγομένων του και κυρίως για την πολιτική ευστοχία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ασφαλιστικό που φέρει την υπογραφή του και διακρίνεται από τις αδικίες, τις αστοχίες και τις ανεπάρκειες.

Τώρα και παρότι η κυβέρνηση έκανε… όπισθεν, ο ίδιος θέλει να τροποποιήσει και τη Συνθήκη της Ρώμης με την «περίφημη» προσθήκη για τα εργασιακά δικαιώματα: «Η προσθήκη μιλάει ακριβώς γι’ αυτό, για την ανάγκη να έχουμε απόλυτη προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και στα θέματα των εργασιακών και στα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων» είπε μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Και δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να επιμείνει σε αυτά τα θέματα «όχι μόνο στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Διακήρυξη της Ρώμης, αλλά και το επόμενο διάστημα».