Κατανοώ πλήρως τον εκνευρισμό του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ που εκδηλώνεται πλέον σχεδόν σε καθημερινή βάση, μετά την πανωλεθρία των Εργατικών στις ολλανδικές κάλπες: έχει συμβεί και με άλλους να χάνουν τον έλεγχο όταν αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά η πτώση από το ευρωπαϊκό πολιτικό ζενίθ στο ναδίρ ενός παραγκωνισμένου βουλευτή, και μάλιστα μικρότατου κόμματος, στα έδρανα της ολλανδικής Βουλής.

Ξινός, απόμακρος, πακεταρισμένος σε ένα κοστούμι που παραπέμπει με την πρώτη ματιά σε βορειοευρωπαίο σνομπ καθηγητή, ο επικεφαλής του Eurogroup φαίνεται ότι αποφάσισε –μπροστά στον φόβο που προκαλεί μια θέση στα αζήτητα –να ξεσηκώσει εναντίον του όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και να μην περιοριστεί στους Ελληνες. Ακόμη χειρότερα, σε λίγο ο Γερούν δεν θα βρίσκει συμμάχους ούτε στους ομοϊδεάτες του Ευρωσοσιαλιστές.

Η θύελλα αντιδράσεων που κατάφερε να προκαλέσει στο Ευρωκοινοβούλιο μάλλον επιβεβαιώνει ότι εκείνοι που στοιχηματίζουν για την πολιτική μακροημέρευση του Ντεϊσελμπλούμ, τουλάχιστον στις Βρυξέλλες, έχουν πλέον λιγοστέψει. Η δευτεριάτικη συνέντευξή του στη γερμανική FAZ αρκούσε για να γίνει χθες θέμα και θέαμα για τους ευρωβουλευτές, αφού σχεδόν αποφάσισε να κουνήσει το δάκτυλο σε όλες τις χώρες του Νότου: «Ως σοσιαλδημοκράτης, για εμένα η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλά εκείνοι που τη ζητούν έχουν και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να ξοδέψω όλα τα χρήματά μου σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητήσω την υποστήριξή σου», είχε αποφανθεί στη συνέντευξη που έβαλε φωτιές.

…ούτε στηρίγματα

Οι εκρήξεις στην Ευρωβουλή για τις ανοίκειες δηλώσεις του Ολλανδού ήταν ηχηρές: «Οι δηλώσεις είναι ντροπιαστικές και σοκαριστικές», διαμαρτυρήθηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, και κατηγόρησε τον Γερούν για «προκατειλημμένα σχόλια». Η συνέχεια, όμως ήταν ακόμη πιο άγρια, αφού ο Ιταλός περίπου αντιμετώπισε το Ντεϊσελμπλούμ ως persona non grata για τους Ευρωσοσιαλιστές: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντεϊσελμπλούμ εκφράζει απόψεις οι οποίες είναι ανοιχτά αντίθετες με τη γραμμή της ευρωπαϊκής προοδευτικής οικογένειας. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν ένα άτομο που έχει τέτοιες απόψεις μπορεί να θεωρείται ακόμη κατάλληλο για να είναι πρόεδρος του Eurogroup…».

Η αντίδραση Πιτέλα στη χθεσινή ακρόαση του Γερούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν μόνον η αρχή.

Ο ισπανός ευρωβουλευτής Γκαμπριέλ Μάτο ξεσπάθωσε αμέσως μετά, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, ενώ ο επίσης ισπανός ευρωβουλευτής Ερνέστο Ουρτασούν τού έδειξε εύσχημα την πόρτα της εξόδου: «Μπορεί να είναι αστείο για σας, αλλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup».

Ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι «δεν θα απολογηθεί», αλλά μπροστά στις ομαδικές επιθέσεις προσπάθησε να τα μαζέψει: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για τους οικονομικούς κανόνες. Δεν βλέπω μία σύγκρουση μεταξύ περιοχών της ευρωζώνης». Αμφιβάλλω εάν έχει αντιληφθεί πως ακόμη και στη χώρα της τουλίπας κάποιες φορές είναι προτιμότερο να μασάς…