Με τέτοιες απορίες που βασανίζουν τους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη εάν ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφωνούσε έπειτα από καιρό στον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο και μόνο για να ζητήσει τη συνταγή της διαγραφής μιας ολόκληρης οργάνωσης από τον χάρτη –όπως είχε κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ με την ΟΝΝΕΔ. Το αναφέρω πιθανολογώντας ότι το ερωτηματολόγιο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ θα προκάλεσε εκρήξεις στο Μαξίμου. Γιατί αν συμβαίνει το αντίθετο, καλύτερα να φεύγουμε…

Η άγουρη Νεολαία της Κουμουνδούρου, που προσπαθεί κι εκείνη να αφομοιώσει ένα άλμα από το 4% στο 35%, προετοιμάζεται για το πρώτο συνέδριό της (6-9 Απριλίου). Η χρονοκαθυστέρηση στη συγκρότηση μιας Νεολαίας σε νέες, διευρυμένες δομές ενδέχεται βέβαια να έχει περιορίσει το ακροατήριο –και τα συριζόπουλα να μπαίνουν τζάμπα στον κόπο, αφού το κόμμα κάνει ό,τι μπορεί για να επανέλθουν τα ποσοστά στα παλαιά όρια μιας καλής παρέας.

«Αντισυμβατικές ακτιβιστικές δράσεις»

Συνεπώς, θα μπορούσε να αποφευχθεί και το ερωτηματολόγιο «to know us better» που διακινείται μεταξύ των συνεδρών και άναψε φωτιές.

Η λίστα με τα ερωτήματα, η οποία είναι διαθέσιμη και μέσω Διαδικτύου (και την οποία σχολιάζει και στο «Στίγμα» της η Καρολίνα Παπακώστα) εμπεριέχει ορισμένες, τουλάχιστον περίεργες, ερωτήσεις για τη φυσιογνωμία της Νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος –που θα μπορούσαν να γεμίσουν άλλες δέκα λίστες με ερωτήματα.

Για παράδειγμα, τα στελέχη ερωτώνται αν θα στήριζαν «αντισυμβατικές ακτιβιστικές δράσεις», οι οποίες περιγράφονται ως οργανωμένες κλοπές από σουπερμάρκετ και διανομή των ειδών σε πολίτες! Επίσης, καταλήψεις σε πολιτικά γραφεία και τράπεζες ή σε κτίρια για τη στέγαση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως οι μετανάστες, οι πρόσφυγες ή οι άστεγοι και άποροι.

Υποψιάζομαι ότι οι εμπνευστές του ερωτήματος φαντάζονται εαυτόν ως έναν σύγχρονο Ρομπέν των Δασών, αναζητώντας μυημένους στην τέχνη της «απαλλοτρίωσης». Θα μπορούσα να δείξω κατανόηση και να το αποδώσω σε γονικές αμαρτίες, αν δεν είχε μπει στη λίστα και ένα ερώτημα για τα εγκλήματα που «χρειάζεται να ισχύει η θανατική ποινή». Ξαφνικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε συμμάχους στην Κουμουνδούρου –το ίδιο ρωτάει κι εκείνος τους Τούρκους!

Αντιδράσεις και τρολαρίσματα στα συριζόπαιδα

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν δεν με εξέπληξαν. Το ερωτηματολόγιο ξεσήκωσε –πιο γρήγορα απ’ όλους είναι η αλήθεια –τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ενώ στον χορό μπήκαν η ΝΔ και η ΟΝΝΕΔ. «Ο «ακτιβισμός της κλοπής» είναι το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα. Δεν είναι αυτό που ονειρεύεται και αξίζει κάθε νέος, προοδευτικός, δημοκρατικός πολίτης της πατρίδας μας» ξιφούλκησαν οι νέοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Η δεξιά πτέρυγα κινήθηκε μέσω twitter και facebook, τρολάροντας άγρια τα συριζόπαιδα. Μεταφέρω ως πλέον ενδεικτικό το σχόλιο του αναπληρωτή εκπροσώπου της ΝΔ και προέδρου της Νεολαίας του ΕΛΚ Κώστα Κυρανάκη: «Η αξιολόγηση που είχαμε πει ότι θα έκλεινε τελικά δεν έκλεισε. Τι να κάνουμε για να κλείσει;». Από κάτω πρότεινε τις εξής επιλογές: «α) Κάνουμε κατάληψη στην καγκελαρία, β) παίρνουμε όμηρο τη Μέρκελ και ως λύτρα ζητάμε κλείσιμο αξιολόγησης και γ) μπαίνουμε με λοστούς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τυπώνουμε ευρώ. Πολλά ευρώ»!