Οι εκλογές στη Γαλλία ανέκαθεν παρουσίαζαν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Πόσω μάλλον τώρα που το 2017 χαρακτηρίζεται ως ένα άλλο 1989 για την Ευρώπη, την ώρα που η απειλή της Ακροδεξιάς ολοένα και πλησιάζει τις γαλλικές κάλπες.

Η συμπεριφορά του γαλλικού εκλογικού σώματος παρουσιάστηκε σε συνέδριο που διοργάνωσαν στην Αθήνα (ΕΣΗΕΑ) το Ιδρυμα Gabriel Péri και ο Ομιλος Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη με θέμα «Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Οι προκλήσεις των γαλλικών εκλογών».

Σας παραθέτω ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των ερευνών που παρουσίασε ο πρόεδρος του ιδρύματος Michel Maso, σύμφωνα με το οποίο μόνο το 11% της κοινής γνώμης δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα –το σκάνδαλο της συζύγου Φιγιόν είναι νωπό άλλωστε.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολιτικοί από όλους τους χώρους. Νίκος Φίλης, Ανέττα Καββαδία, Χαρά Καφαντάρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Αντώνης Συρίγος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος από ΔΗΜΑΡ, Κώστας Ζουράρις ΑΝΕΛ, Φώτης Κουβέλης της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Γιώργος Κουτουλάκης από την Ενωση Κεντρώων.