«Παλιούς λογαριασμούς» θέλει να κλείσει ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος στο Μόναχο. Πήγε για την τριήμερη διάσκεψη με θέμα την ασφάλεια που πραγματοποιείται στη βαυαρική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή και κορυφαίων εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας.

Και όπως μου γράφει ο ανταποκριτής μας Γιώργος Παππάς, πρέπει να κλείσουν οι «παλιοί λογαριασμοί» με εταιρείες που εμπλέκονται σε σκάνδαλα αμυντικών προμηθειών όπως οι Krauss Maffei και Reihnmetall αν θέλουν να συμμετάσχουν σε νέες αμυντικές προμήθειες. Ολο και κάτι θα χρειαστεί, μολονότι η Ελλάδα είναι πάνω από το όριο 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες που απαιτούν από τους ευρωπαίους εταίρους στο ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ και ο νέος υπουργός Αμυνας Τέιμς Μάτις, ο οποίος κάνει το διεθνές ντεμπούτο του στο Μόναχο.

Η ευρωπαϊκή απάντηση

Ο πόλεμος που ξεκίνησε ο Τραμπ στην ΕΕ ενισχύει από την άλλη όσους αναζητούν ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό φάνηκε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ευρώπη που διοργανώθηκε για τρίτη φορά στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Αμυνα με 190 κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Ενθερμοι υποστηρικτές της ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο Καμμένος και ο Χάρης Θεοχάρης, που ήταν επίσης παρών, άκουσαν τον Βέμπερ να εκθειάζει τα προγράμματα διάσωσης που έκαναν ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη τις τέσσερις από τις πέντε χώρες που εφαρμόστηκαν –πλην Ελλάδος.

Αλλά «η Ελλάδα ανήκει κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους στην Ενωση» είπε στα «ΝΕΑ» ο Γερμανός «μίστερ ευρώ» Τέο Βάιγκελ, υπουργός Οικονομικών επί καγκελαρίας Χέλμουτ Κολ και πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ευρώπη.

Αντιπρόεδρός της και κινητήρια δύναμη είναι ο Σταύρος Κωσταντινίδης. Ο έλληνας δικηγόρος είναι από τους σημαντικότερους κρίκους διασύνδεσης πολιτικής, οικονομίας και κοινωνίας στο Μόναχο και στη Γερμανία με πλούσιο κοινωνικό έργο και προς την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. «Χωρίς ανθρώπους σαν το Σταύρο, θα ήμασταν φτωχότεροι σαν χώρα», είπε στα «ΝΕΑ» ο Μάρκους Βιτ, πρόεδρος της Donner & Reuschel AG. Επάξια αναγνώριση.