Ηταν να μην (ξανα)κάνει την αρχή ο Αλέξης Τσίπρας! Οπως και την προηγούμενη Παρασκευή, έτσι και σήμερα θα παραστεί στην Ωρα του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια προκειμένου να απαντήσει στην ερώτηση που του έχει υποβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με θέμα την αύξηση των φαινομένων βίας και την έξαρση της εγκληματικότητας.

Στην ερώτησή του ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι τα Εξάρχεια έχουν εξελιχθεί σε «άβατο» για την Ελληνική Αστυνομία, ενώ κάνει και γενικότερες αναφορές στην καταστροφή οχημάτων και δημόσιων κτιρίων, αλλά και στις ένοπλες επιθέσεις. Εύκολα μπορεί να προβλέψει κανείς πάντως ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα μεταφερθεί σε θέματα επικαιρότητας –και όχι μόνο -, όπως η αξιολόγηση ή οι εκλογές.

Και το παράπονο του Ανδρέα

Εμαθε λοιπόν ο Ανδρέας Λοβέρδος ότι αύριο ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στην ερώτηση του Μητσοτάκη, αλλά όχι στη δική του –η αλήθεια είναι πως ο Τσίπρας θα μπορούσε να απαντήσει σε δύο ή περισσότερες ερωτήσεις, το έχει ξανακάνει –και δεν έκρυψε τη δυσφορία του.

«Για την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα προς τον κ. Τσίπρα, με αφορμή τις συκοφαντικές του αναφορές στη Βουλή για τον τομέα της υγείας και επί υπουργίας μου, την προηγούμενη Παρασκευή στην Ωρα του Πρωθυπουργού ενημερώθηκα ότι αύριο δεν θα έρθει να μου απαντήσει» αναφέρει σε σχόλιό του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι για δεύτερη φορά «ασχημονεί και λασπολογεί».

Δριμύ κατηγορώ για την Αστυνομία

«Η κατά σύστημα μεροληπτική συμπεριφορά της Αστυνομίας υπέρ των ναζιστών οπαδών δημιουργεί αφενός ζητήματα ομαλής διεξαγωγής της δίκης και αφετέρου επαναφέρει τα ερωτήματα σχετικά με τη δημοκρατική προσήλωση μερίδας της Ελληνικής Αστυνομίας» καταγγέλλει με μια σκληρή ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση της δίκης της Χρυσής Αυγής με δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά τα προχθεσινά επεισόδια στο Εφετείο.

Το Golden Dawn Watch, που έχει συγκροτηθεί από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό Λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά και το Συμβούλιο Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων, σημειώνει ότι δεν είναι πρώτη φορά που μέλη της Χρυσής Αυγής κάνουν «καταδρομική εμφάνιση σε δικαστική αίθουσα» και επισημαίνει πως το «τάγμα εφόδου υλοποιεί βία».

Κλείνοντας, το Παρατηρητήριο ζητά το προφανές: «Αναμένουμε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να πράξει τα δέοντα».

Η τροπολογία για τους πυροσβέστες

Ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που αφορά τους πυροσβέστες και συγκεκριμένα προβλέπει τριετή παράταση των συμβάσεών τους, αλλά και τη δέσμευση ότι με τη λήξη τους θα μονιμοποιηθούν αυτομάτως. Αναλυτικά υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς και του Ποταμιού και καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

«Διασφαλίζεται η θέση αυτών των ανθρώπων και δημιουργούνται προϋποθέσεις για μονιμοποίηση, ίσως και πάρα πολύ γρήγορα» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος προφανώς στην πρόβλεψη που υπάρχει στην τροπολογία ώστε η μονιμοποίηση να πραγματοποιηθεί και οποτεδήποτε νωρίτερα με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Είναι σαφές ότι κοροϊδεύετε, εμπαίζετε και μένουν σε εκκρεμότητα οι πυροσβέστες, επειδή εσείς δεν έχετε το θάρρος και το κουράγιο να ρυθμίσετε το θέμα. Είναι προφανές ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να αισθάνονται ευγνωμοσύνη. Δεν συμπράττουμε σε αυτόν τον εμπαιγμό και καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να ενεργήσει, προκειμένου να τακτοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο το θέμα» τόνισε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ μίλησε για «εγχείρημα νομοθετικής εξαπάτησης». Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ κατέθεσε δική του τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών, το περιεχόμενο της οποίας ικανοποιούσε τους πυροσβέστες, οι οποίοι και χθες διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή.