«Δεν ξέρω ποιες θα είναι οι συνθήκες σε δύο μήνες μετά και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαικής Ενωσης. Οι συνθήκες είναι έκτακτες». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολικής Γιάννης Μουζάλας στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης γύρω από τη συνεχή νομοθέτηση στο Προσφυγικό με πρόσχημα τις… έκτακτες συνθήκες. Η φράση του ερμηνεύτηκε από βουλευτές ως προαναγγελία ενδεχόμενης αύξησης των προσφυγικών ροών και πιθανής δυσχέρειας των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά βεβαίως μόνο ο καιρός θα δείξει τι πραγματικά εννοούσε ο υπουργός.

Ο Μουζάλας πάντως, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, υπερασπιζόμενος τις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο του και συγκεκριμένα αυτή που παρατείνει έως το τέλος του 2017 το δικαίωμα σύναψης συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις, υποστήριξε ότι «δεν εξαρτάται από εμάς η κανονικότητα, αλλά από τις ροές και τις υποχρεώσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Προανήγγειλε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα φέρει κι άλλες έκτακτες ρυθμίσεις. «Είμαστε σε μια πραγματικότητα ρευστή. Δεν πρέπει να προσαρμόζεται η πραγματικότητα στον νόμο, αλλά ο νόμος στην πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Με έπαινο έμεινε ο Καμίνης

Στο μεταξύ θυμάστε που πριν από καιρό σάς είχα πρώτος ενημερώσει ότι ο Γιώργος Καμίνης είναι υποψήφιος για το βραβείο Δήμαρχος του Κόσμου 2016 –όπως και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός –για τη διαχείριση του Προσφυγικού;

Τελικά το βραβείο δεν θα έρθει στη χώρα μας μια και το πήρε ο δήμαρχος της βελγικής πόλης Μέχελεν. Ωστόσο, ο δήμαρχος Αθηναίων τιμήθηκε από την επιτροπή των βραβείων με έναν έπαινο για τις υπηρεσίες του προς τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα μάλιστα με την επίσημη ανακοίνωση του ιδρύματος που διοργανώνει τον ετήσιο θεσμό, «ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης έχει εργαστεί αδιάκοπα και με διαφάνεια για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πρόσφυγες που αφίχθησαν στην Αθήνα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η πρόταση για τη συγκρότηση της πρωτοβουλίας «Πόλεις Αλληλεγγύης» αποτελεί ένα απτό παράδειγμα για το πώς αυτός ο άνθρωπος εργάζεται πάνω στη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου για την αντιμετώπιση αυτής της πιεστικής πρόκλησης. Το πάθος του, η δέσμευσή του και το πνεύμα γενναιοδωρίας του είναι απαράμιλλα». Εξαιρετικά κολακευτικά λόγια, θα έλεγα, που ελπίζω να επιδράσουν και στο πώς βλέπουν την ελληνική πρωτεύουσα οι ξένοι.