Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Στρασβούργο για τριήμερη επίσκεψη. Το πρόγραμμά του, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως, είναι πολύ φορτωμένο. Για να καταλάβετε, σας λέω εν τάχει τις επαφές που έκανε ήδη. Τη Δευτέρα του παρέθεσε δείπνο εργασίας ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος –στο δείπνο παραβρέθηκαν και οι ποταμικοί ευρωβουλευτές Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης.

Την Τρίτη το πρωί ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πιερ Μοσκοβισί. Στην ατζέντα των δύο ανδρών ήταν –τι άλλο; –η αξιολόγηση. Ο Θεοδωράκης, μάλιστα, έκανε μετά και μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία η άποψη του Μοσκοβισί είναι ότι «το ΔΝΤ πρέπει να αποδεχθεί τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική ανάπτυξη και να μην επιμένει σε αριθμούς και προβλέψεις που και στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί λανθασμένες».

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν την έπεσε και στην κυβέρνηση, η οποία κατά τα λεγόμενά του «σπατάλησε για άλλη μια φορά πολύτιμο χρόνο και τώρα η χώρα βρίσκεται ξανά με την πλάτη στον τοίχο». Μετά ο Σταύρος είδε και τους Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκίντερ Ετινγκερ, επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας, και Κορίνα Κρέτσου, επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής.

Η Κρέτσου και οι Κρητικοί

Παρεμπιπτόντως να υποσημειώσω ότι η επίτροπος Κρέτσου –στην αρμοδιότητα της οποίας είναι τα ΕΣΠΑ –είχε μια χαριτωμένη στιγμή με τον Θεοδωράκη. Οταν τη συνάντησε, συνοδεία του Γραμματικάκη, τους είπε πάνω στην κουβέντα πως τώρα έχει ζητηθεί από την Ελλάδα ένα σεβαστό κονδύλι για μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κρήτη. Και προσέθεσε: «Δεν πιστεύω να είναι κανείς από εσάς Κρητικός». Μπίνγκο έπιασε η επίτροπος θα έλεγα εγώ.