Το μάτι στους αποσπασμένους κλείνει η κυβέρνηση με βάση διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και το οποίο (επειδή θέλω να σας έχω πάντα πλήρως ενήμερους) φέρει τον μακρόσυρτο τίτλο: «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Η κατηγορία αυτή λοιπόν δημοσίων υπαλλήλων διατηρεί δικαίωμα για μετατάξεις-εξπρές στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες όπου έχουν αποσπαστεί και πλέον οι αποσπασμένοι θα μπορούν με αίτησή τους έως τα μέσα Μαρτίου να μεταταχθούν μόνιμα στις υπηρεσίες όπου εργάζονται. Με την προηγούμενη πρόβλεψη του νόμου για το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στο Δημόσιο η δυνατότητα αυτή έληγε στις 2 Ιανουαρίου.

Αντίστοιχο δικαίωμα μόνιμης μετάταξης έχουν και όσοι κίνησαν τις διαδικασίες απόσπασης μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Δωράκι, όμως, περιλαμβάνει η προωθούμενη διάταξη ακόμη και για όσους αποσπασμένους δεν υποβάλουν αίτηση μόνιμης μετάταξης.

Αυτοί αντί να επιστρέψουν στις αρχικές οργανικές τους θέσεις σε δύο μήνες από σήμερα –όπως ισχύει μέχρι τώρα –κερδίζουν έναν ακόμη χρόνο ως αποσπασμένοι. Δηλαδή μέχρι τα μέσα Απριλίου 2018.

Οι αποσπασμένοι αποτελούν εξάλλου μια… συμπαθή μερίδα υπαλλήλων για όλες τις κυβερνήσεις. Διότι είναι τοις πάσι γνωστό πως πρόκειται κυρίως για θέσεις όπου καλύπτουν διάφορα ρουσφέτια.

«Ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις»

Για τον λόγο αυτόν, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το πολυνομοσχέδιο ως «όχημα για την εξυπηρέτηση ημετέρων». «Η μόνη αρχή που μπορεί να εντοπίσει κανείς σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η «ιερά αρχή του ρουσφετιού». Μόνο ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις και διατάξεις που γεννούν ερωτηματικά και χρήζουν διευκρινίσεων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο» υποστήριξε χθες.

Στο επίκεντρο της κριτικής του γαλάζιου βουλευτή μπήκε το άρθρο 38, για το οποίο κατηγόρησε τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ότι επιχειρεί μέσω μετατάξεων να «αβγατίσει» το προσωπικό που θα φέρει εις πέρας το πολυσυζητημένο εγχείρημα kathimerinotita.gr.

Κι αυτό επειδή με αυτό παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των θέσεων, εκτός προϊσταμένων, της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού της κυβέρνησης και με μετατάξεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έναντι της μετάταξης αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού που επιτρεπόταν μέχρι σήμερα και της απόσπασης υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

«Υποκλίνομαι μπροστά στην εφευρετικότητα και την κατανάλωση φαιάς ουσίας για να διαπράξετε το σφάλμα» σχολίασε ειρωνικά ο Βορίδης και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό. Χαρακτήρισε ως «ρουσφετολογικό» και το άρθρο 25, το οποίο αφορά τη νομιμοποίηση των δαπανών για την πληρωμή των συμβασιούχων καθαριότητας στον δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ –σ.σ.: συμβάσεις τους είχαν παραταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ έως τις 31/12/2017 αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε μπλοκάρει την πληρωμή τους.

«Η πρακτική σας είναι αντισυνταγματική. Ανοίγει δρόμο για προσλήψεις από το παράθυρο. Αφού οι προσλήψεις αντιβαίνουν στο Σύνταγμα, πώς θα νομιμοποιήσετε τις δαπάνες γι’ αυτές;» διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός.

Παράθυρο στους συμβασιούχους

Ποια ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών σε όλα τα παραπάνω; «Αν ανοίξετε την εγκυκλοπαίδεια και δείτε τι λέει στο λήμμα «ρουσφέτι», θα καταλάβετε ότι είναι συνώνυμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να είστε προσεκτικοί λοιπόν» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να ανοίξει το αμέσως επόμενο διάστημα το ζήτημα της ομηρείας χιλιάδων συμβασιούχων, που «ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ουσιαστικά παρέχουν εργασία αορίστου χρόνου, αναγκάζονται να εργάζονται με πολλές ταχύτητες».

Αυτό ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο Σκουρλέτης απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε από τη ΝΔ και τόνισε: «Αναγνωρίζουμε ότι οι περιπτώσεις αυτών των συμβασιούχων καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες; Ναι ή όχι; Σε αυτό δεν μπορείτε να υπεκφύγετε. Πρέπει να το απαντήσετε».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «υπάρχει η δέσμευση για το ποσοστό προσλήψεων με βάση τις αποχωρήσεις –και μέσα σε αυτό, η κυβέρνηση έπρεπε να βρει τον τρόπο να κινηθεί για να καλύψει ανάγκες, όπως στην Υγεία ή την Παιδεία πρωτίστως, αλλά και σε άλλους τομείς».