Αποσυμφόρηση, αποσυμφόρηση, αποσυμφόρηση… Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν για το Προσφυγικό οι τοπικές Αρχές των νησιών του Αιγαίου σε όλες τους τις επαφές. Αυτό ανέφεραν προ ημερών και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με παρόντα τον (άρτι αφιχθέντα από την ορκωμοσία Τραμπ) πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη οι δήμαρχοι Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου Mιχάλης Κόλιας.

Το πάγιο αυτό αίτημα κυριάρχησε και κατά τη συνάντηση που είχαν οι δήμαρχοι το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας να προχωρήσει επίσης ένας εθνικός σχεδιασμός και να ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

Μουζάλας: Φταίνε όλοι…

Στην παραδοχή, εξάλλου, πως στα νησιά επικρατούν πολύ κακές συνθήκες προχώρησε και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας (στο news247.gr). Επιμερίζοντας βέβαια τις ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση –κεντρικώς, τοπικώς και ευρωπαϊκώς. Ομως για την άμεση αποσυμφόρηση θα πρέπει να απογοήτευσε Αρχές και κατοίκους των νησιών. Αναγνώρισε για άλλη μία φορά πως οι νησιώτες κουράστηκαν, αλλά σημείωσε πως όσοι φτάνουν στα ελληνικά νησιά αναγκαστικά μένουν για μεγαλύτερο διάστημα εκεί. «Οι νησιώτες λένε το λαϊκιστικό σύνθημα να περάσουν στην ενδοχώρα. Μα αν περάσουν στην ενδοχώρα, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας καταρρέει» είπε ο Μουζάλας. Οπότε, δηλαδή, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.