Από μια οπτική, επρόκειτο για διαπλοκή πολλαπλών διαστάσεων, καθώς πολιτική, δικαστική εξουσία, δημοσιογραφία, συνδέθηκαν με τη συγγραφή, την ιστορική παρακαταθήκη και τον κινηματογράφο. Δεν θα μπορούσε, ωστόσο, να γίνει διαφορετικά στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του δίτομου βιβλίου του Χρήστου Σαρτζετάκη, με τίτλο «Επιτελών το καθήκον μου», το οποίο επικεντρώνεται στο ανακριτικό έργο για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου και έφερε στο ίδιο πάνελ τους Βαγγέλη Βενιζέλο, Κώστα Χρυσόγονο, Κώστα Γκιουλέκα, Αντώνη Παπαγιαννίδη, μαζί με τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό και τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά –οι οποίοι, υπογράφοντας αντιστοίχως τις λέξεις και τις εικόνες του οσκαρικού «Ζ», έκαναν γνωστή την υπόθεση Λαμπράκη στο παγκόσμιο κοινό.

Ο 88χρονος Σαρτζετάκης, σε μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του, στάθηκε στην αξία της μνήμης:

«Τα περασμένα είναι η πατρίδα της ψυχής και όταν τα αγνοούμε ή τα αλλοιώνουμε είναι σαν να λεηλατούμε την ψυχή μας. Η αληθινή γνώση της ιστορίας είναι η αληθινή γνώση του παρόντος». Ο Βενιζέλος έδωσε έμφαση στην αλληλεπίδραση των ιστορικών γεγονότων και των πρωταγωνιστών τους, ο Γαβράς ανέτρεξε σε άγνωστες λεπτομέρειες από τα γυρίσματα του εμβληματικού «Ζ» στο Αλγέρι, ενώ ο Βασιλικός εξήρε τον συγγραφέα Σαρτζετάκη: «Είναι σαν να διαβάζεις Αγκαθα Κρίστι σε μετάφραση Παπαδιαμάντη. Είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό βιβλίο. Ο τρόπος που συνέδεσε τις κλωστές για να υφάνει τον νοητό ήλιο της Δικαιοσύνης δείχνει γεννημένο πεζογράφο».