Η επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στη Λευκωσία δεν θα μπορούσε παρά να εστιασθεί στις εξελίξεις στο Κυπριακό, με έντονα πατριωτικό και συναγερμικό στίγμα:

«Ο Ελληνισμός είναι ενωμένος περισσότερο παρά ποτέ μπροστά στην κρισιμότητα των εθνικών μας περιστάσεων» διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία, όπου ταξίδεψε καλεσμένος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, για να παρευρεθεί σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου.

Ο Παυλόπουλος κάλεσε ακόμα τους ευρωπαίους εταίρους «να αντιληφθούν ότι υπερασπιζόμενοι την κυριαρχία της Κύπρου, υπερασπίζονται την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ».

Και ο Παππάς στις ΗΠΑ για τον Τραμπ

Σας έγραφα προχθές ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Να συμπληρώσω λοιπόν ότι δεν θα είναι μόνος καθώς για τον ίδιο λόγο στην Ουάσιγκτον βρίσκεται και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς.

Πέραν της επίσημης τελετής μπροστά στο Μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν, οι δύο υπουργοί είναι προσκεκλημένοι σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος με αφορμή την 58η ορκωμοσία (για να ξέρετε όλα τα στατιστικά στοιχεία σας τα γράφω όλα αυτά) προέδρου των ΗΠΑ.

Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι δύο υπουργοί προσκλήθηκαν και σε δεξίωση προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, καθώς και σε αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών των ελληνικής καταγωγής επισήμων –του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Reince Priebus, του ανώτατου συμβούλου του προέδρου των ΗΠΑ George Gigikos και του μέλους του Κογκρέσου Gus Bilirakis.

Η δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ

Παρουσιάστηκε χθες για λογαριασμό του Σκάι η πρώτη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το 2017 και πέραν διαφόρων προβλεπόμενων δεδομένων, περιέχει –αν μην τι άλλο –ορισμένα νέα ποιοτικά στοιχεία, στα οποία εστίασα το ενδιαφέρον μου. Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η ΝΔ διατηρεί «άνετο» προβάδισμα 14,5 ποσοστιαίων μονάδων (με πτώση στο 30,5% έναντι 32%). Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μικρή αύξηση (από 16% σε 16,5% που έπαιρνε τον Νοέμβριο), ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέβηκε μία ολόκληρη μονάδα (από 5,5% σε 6,5%),

Πάντως 88% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, 8% εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή και 4% δηλώνει ότι δεν ξέρει/δεν απαντά. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο το ποσοστό των δυσαρεστημένων αυξάνεται σταθερά.