«Η Ελλάδα και η Ιταλία μοιράζονται κοινά ιδανικά για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εν γένει. Ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να συμπορευθεί με τον φίλο ιταλικό, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα, για να υπερασπισθούν από κοινού το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη συνοχή της» ανέφερε χθες ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Μάλιστα ευχαρίστησε τον ιταλό ομόλογό του για την ειλικρινή και έμπρακτη συμπαράσταση της χώρας του στην υπέρβαση της ελληνικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρόεδρος μίλησε για τις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και για τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, που βασίζεται σε μια χιλιετή ιστορία με κοινές αξίες, σε μια κοινή κουλτούρα και σε έναν κοινό πολιτισμό. «Τα παραπάνω δημιουργούν μια δυνατή φιλία αλλά και κοινή οπτική των διεθνών προβλημάτων. Μια κοινή οπτική, η οποία μας οδηγεί στην εκπόνηση κοινών στρατηγικών» συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

«Η ακραία λιτότητα

τροφοδοτεί την Ακροδεξιά»

Ο Ματαρέλα συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τον ελληνικό και τον ιταλικό λαό, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οπως ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου, «ειδικότερα, συζητήθηκε η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των επενδύσεων και ασφαλώς του πολιτισμού, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας των δύο λαών.

Παράλληλα, εκφράστηκαν η αμέριστη αλληλεγγύη και ο θαυμασμός της Ιταλικής Δημοκρατίας για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος καθώς και την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, ενώ αναγνωρίστηκαν οι θυσίες που έχουν υποστεί οι έλληνες πολίτες κατά τα τελευταία χρόνια».

Να υπογραμμίσω ότι επιπλέον εκφράστηκε από κοινού προβληματισμός για την άνοδο ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων, η οποία τροφοδοτείται και από τις πολιτικές ακραίας λιτότητας.

«Ιταλία και Ελλάδα βιώνουν άδικες καταστάσεις…»

Αργά το απόγευμα τον Ματαρέλα υποδέχθηκε στο Κοινοβούλιο και ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στο Προσφυγικό, λέγοντας πως οι δύο χώρες βρίσκονται «στο μάτι μιας γενικότερης αποσταθεροποιημένης περιοχής» και «από κοινού προσπάθησαν για τη φιλοξενία εκατοντάδων απόκληρων που θέλησαν να περάσουν μέσα από αυτές στην Ευρώπη».

Παραλλήλως αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, λέγοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει μαζί να την υπερβούν. «Η Ιταλία και η Ελλάδα βιώνουν άδικες καταστάσεις… Πρέπει να ηττηθούν οι πολιτικές της λιτότητας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και σε αυτό τον αγώνα είμαστε μαζί» επισήμανε ο Βούτσης.