«Δεν θα ιδιωτικοποιούσαμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αν δεν ήμασταν δεσμευμένοι». Τη δήλωση αυτή είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, κληθείς από τον βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα να αποσαφηνίσει στην επιτροπή ΔΕΚΟ τη θέση του για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Σπίρτζης έχει ενημερωθεί από προχθές για τη σημερινή εκδήλωση υπογραφής ανάμεσα στους ιταλούς αγοραστές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το ΤΑΙΠΕΔ, στα γραφεία του τελευταίου στην οδό Κολοκοτρώνη, και δεν έχει αντιδράσει, όπως και η πλειονότητα των άλλων υπουργών, που επίσης έχουν ενημερωθεί από προχθές. Δηλαδή οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Δραγασάκης.

Μόνο ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας βγήκε χθες στο ραδιόφωνο για να υποστηρίξει τη συμφωνία. Τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική, έκανε λόγο για νέες θέσεις εργασίας, για τη διαγραφή χρέους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ύψους 714 εκατ. ευρώ κ.λπ.

Πλην του Πιτσιόρλα, σιωπή από την υπόλοιπη κυβέρνηση. Το αστείο είναι ότι οι Ιταλοί –που δίνουν σημασία σε αυτά –σκέφτηκαν κάποια στιγμή η υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας μετόχων (SPA) να γίνει πανηγυρικά. Αλλωστε ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη και, ευκαιρίας δοθείσης, έριξαν την ιδέα η υπογραφή να γίνει παρουσία του, μαζί με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αλλά τα πρωτόκολλα της Προεδρίας είναι πολύ αυστηρά, τέτοιες συναντήσεις καθορίζονται μήνες πριν.

Η σημερινή λοιπόν τελετή στο ΤΑΙΠΕΔ θα είναι σεμνή, άντε το πολύ να παρευρίσκεται ο ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα.