Οι σκηνές τους βούλιαξαν στο χιόνι και οι πρόσφυγες σε διάφορες δομές ανά την Ελλάδα έμειναν στο κρύο, χωρίς νερό, ανεπαρκές φαγητό και ακατάλληλα ρούχα. Οι ευθύνες για άλλη μία φορά έγιναν μπαλάκι, με την κυβέρνηση πάντως να πιάνεται απροετοίμαστη και να καλείται να απαντήσει σε ποικίλα ερωτήματα (και σε μπαράζ σχετικών ερωτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης) ως προς τη διαχείριση κονδυλίων, μέσων και ανθρώπινου δυναμικού που θα προοριζόταν για τη βελτίωση των συνθηκών στους καταυλισμούς προσφύγων.

Υπάρχει, πάντως, και ο έξωθεν παράγοντας που δεν βοηθάει την κατάσταση. Οπου έξωθεν παράγοντας σημαίνει τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν θεωρητικώς συμφωνήσει να μετεγκατασταθεί συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία, κάτι που επισήμανε κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα ο Ιταλός πρόεδρος. Μόνο που οι πρόσφυγες που έγιναν δεκτοί σε άλλες χώρες ανέρχονται περίπου σε 10.200.

Παρά το γεγονός πως οι ρυθμοί μετεγκατάστασης έχουν αυξηθεί, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σημειώνει πως «πρόκειται για έναν πολύ μικρό αριθμό σε σχέση με τον αρχικό στόχο» και αναφέρει ότι από την Ελλάδα αποχώρησαν το προηγούμενο διάστημα 7.800 πρόσφυγες. Ποιος ήταν ο στόχος που είχε συμφωνηθεί; 66.400 έπρεπε να έχουν πάρει τον δρόμο προς κράτη της ΕΕ.

Στην Μυτιλήνη σήμερα ο Αβραμόπουλος

Ετσι σήμερα βρίσκεται στη Μυτιλήνη ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη Λέσβο και κατ’ επέκταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από την εφαρμογή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και τον εγκλωβισμό στα νησιά περισσότερων των 10.000 μεταναστών και προσφύγων.

Ο Αβραμόπουλος, που θα επισκεφθεί τους καταυλισμούς στη Μόρια καθώς και στον Καρά Τεπέ, συνοδεύεται από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον Φιλίπ ντε Μπροέρ διευθυντή της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ και τον Μάρτιν Βερβέι συντονιστή της εφαρμογής της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Θα ακολουθήσει σύσκεψη με τη συμμετοχή και των δημάρχων Λέσβου Σπύρου Γαληνού, Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου και Χίου Μανόλη Βουρνού.