Μια πρώτη εικόνα του πορίσματος που συνέταξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Αρχικά, μάλιστα, μέσω… διαρροών. Για την ακρίβεια, ενώ το τελικό πόρισμα είχε προγραμματιστεί να σταλεί στα κόμματα το μεσημέρι κι αμέσως μετά να ενημερωθούν οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες από τον εισηγητή της πλειοψηφίας Σπύρο Λάππα, ένα από τα προσχέδια που είχαν ετοιμάσει ορισμένα μέλη της συμπολίτευσης διέρρευσε στο Διαδίκτυο.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση και να χρειαστεί η παρέμβαση του προέδρου της Εξεταστικής Αντώνη Μπαλωμενάκη προκειμένου να διευκρινιστεί τι είχε συμβεί.

Ο λόγος; Υπήρχε αίτημα για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών –άρα πιθανότατα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής –για τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα εξαιτίας ρύθμισης που επεξεργάστηκε επί των ημερών του στο υπουργείο Οικονομικών και αφορούσε φορολογικά πρόστιμα.

«Χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το ελληνικό Δημόσιο» αναφέρονταν στο επίμαχο κείμενο.

Το «συμπέρασμα» μάλιστα συνοδευόταν από το εξής «πολιτικό σχόλιο»: «Με τα χρήματα από τον ιδρώτα και το «αίμα» του έλληνα εργαζομένου/καταθέτη, κάποιοι τραπεζίτες, υπουργοί και καναλάρχες στήνανε τριγωνικές business συναλλαγών των τραπεζών με το εγχώριο πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ, παίζοντας εν αγαστή συνεργασία μπιλιάρδο διαπλοκής στην πλάτη του ελληνικού λαού».

Αποσύρεται λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Μπαλωμενάκης αρνήθηκε πως στο τελικό κείμενο υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον κεντρικό τραπεζίτη. «Υπήρχαν πολλά προσχέδια που είχαν συντάξει παλαιότερα τα μέλη της Εξεταστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχαν διάφορες προτάσεις και σε μια από αυτές γινόταν η συγκεκριμένη αναφορά. Απαλείφθηκε όμως γιατί δεν ήταν τεκμηριωμένη. Στο επίσημο πόρισμα δεν υπάρχει» είπε μεταξύ άλλων.

Και πράγματι, λίγη ώρα αργότερα, στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών μπήκε ο Λάππας προκειμένου να ενημερώσει ότι εστάλη το τελικό κείμενο σε όλα κόμματα, αλλά και να επιβεβαιώσει πως δεν υπάρχει τίποτα σχετικό για τον κεντρικό τραπεζίτη.

«Κάθε σύντροφος είχε αναλάβει από ένα κομμάτι, αλλά οι τελικές προτάσεις είναι στο κείμενο που δόθηκε πριν από μισή ώρα στα κόμματα. Ισως να ήταν μια πρόταση μέλους της Επιτροπής, η οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνεται στο τελικό μας κείμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα των διαρροών καθώς πληροφορίες ήθελαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να «αλληλοκαρφώνονται» για το ποιος έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο.

Χωρίς ποινικές ευθύνες το τελικό κείμενο

Παραλλήλως ο Λάππας, αν και εστίασε στο «τρίγωνο της διαπλοκής» (τράπεζες – πολιτικοί – ΜΜΕ), έκανε γνωστό ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

«Η Βουλή αποφαίνεται κι αποφασίζει για Προανακριτική Επιτροπή μόνο για ευθύνες πολιτικών προσώπων. Αυτή τη στιγμή τέτοιες δεν προκύπτουν. Τυχόν ποινικές ευθύνες είναι εξατομικευμένες και μπορούν να διερευνηθούν μόνο από τη Δικαιοσύνη και τα αρμόδια δικαστικά όργανα. Εμείς περιγράφουμε περιστατικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

n «Χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να αποδειχθεί… άνθρακας ο θησαυρός» σχολίασε χθες στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Εξεταστικής από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε δήλωσή του κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «όχι μόνο προκατασκεύασε «πόρισμα» πριν καλά καλά ξεκινήσει η Επιτροπή, όχι μόνο αρνήθηκε με ψηφοφορία να επιχειρήσουμε από κοινού τη σύνταξη ενιαίου πορίσματος, αλλά επιδόθηκε και στην υποκλοπή εντυπώσεων με τη διαρροή του κειμένου του δήθεν πορίσματος της Εξεταστικής».

Χωριστές εκθέσεις για MME και κόμματα

Στο τελικό πόρισμα πάντως, συνολικά 450 σελίδων, συμπεριλαμβάνονται ξεχωριστές εκθέσεις για τα εξής μέσα ενημέρωσης: Star, Ant1, Πήγασος, Alpha, Mega, ΔΟΛ, «Παραπολιτικά», Καθημερινές Εκδόσεις, Alter, «Αυγή», «Πρώτο Θέμα», Σκάι, «Κήρυκας», MadTv, Realmedia, Αττικές Εκδόσεις, «Ιδεοδρόμιο», ΕΒΕ, Ναυτεμπορική, Kontramedia. Υπάρχουν επίσης τα στοιχεία από τις δανειακές συμβάσεις κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ).

Κατά τν χθεσινή του ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο Λάππας χαρακτήρισε ως «χρεοκοπημένα κόμματα» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθώς, όπως είπε, «διαθέτουν δάνεια γύρω στα 400 εκατ. ευρώ τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν».