Η πρεμιέρα –όπως κάθε πρεμιέρα άλλωστε –ήταν ικανοποιητική για το υπό συγκρότηση κόμμα των τριών στελεχών του προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού χώρου. Αναφέρομαι στους Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη που πρακτικά ανακοίνωσαν τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα μέσα από τους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ως προς την προσέλευση του κόσμου οι διοργανωτές έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι αφού μέτρησαν τουλάχιστον 500 άτομα μέσα στην αίθουσα. Ευχαριστημένοι είναι και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι το «παρών» έδωσαν και στελέχη του λεγόμενου βενιζελικού ΠΑΣΟΚ αλλά και πολλοί εκσυγχρονιστές.

Επίσης δυναμική παρουσία είχε στην πρώτη εκδήλωση και Το Ποτάμι που εκπροσωπήθηκε από τους Γιάννη Μεϊμάρογλου και Γρηγόρη Ψαριανό. Παρών και ο υποψήφιος πρόεδρος του Ποταμιού Παύλος Ελευθεριάδης. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης μίλησε για ένα θετικό γεγονός. Το ίδιο και ο ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης.

Από πρώην βουλευτές εντοπίστηκαν στην εκδήλωση οι Λευτέρης Τζιόλας, Νίκος Παπαδάκης, Θωμάς Ρομπόπουλος, Τραϊανός Χατζηδημητρίου. Επίσης εκεί ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Νίκος Ευθυμιάδης.

Οι ομιλητές είπαν ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων και τόνισαν ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας πηγαίνει με την κορυφή και οδηγεί και πάλι στο παλιό και ο άλλος προχωρά με την κοινωνική βάση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προκύψει το νέο. «Θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε τις αποφάσεις, να νικήσουμε τον λαϊκισμό και να αντικαταστήσουμε και όχι να υποκαταστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η συνισταμένη των παρεμβάσεων που έγιναν.

Στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν θέμα Ιλχάν Αχμέτ

Εντάξει, είναι αμελητέο μπροστά σε όσα έγιναν χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ (για την οποία θα διαβάσετε αναλυτικά στη σελίδα 10), αλλά πληροφοριοδότης μου στον χώρο μού το μετέφερε και θα το μοιραστώ μαζί σας.

Μου είπε ότι τέσσερις άνθρωποι, και συγκεκριμένα ο νυν γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης, ο πρώην γραμματέας Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χρήστος Δρούζιας και ο Μιχάλης Κατρίνης, έθεσαν θέμα Ιλχάν Αχμέτ. Και προσοχή, μην τους παίρνετε ως ομάδα γιατί ο Δρούζιας, για παράδειγμα, είχε ζητήσει στο παρελθόν μέχρι και την παραίτηση του πρώτου. Δεν ήταν λοιπόν, όπως έμαθα, πολύ ευχαριστημένοι με τη μεταγραφή. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, δεν μπορεί το κόμμα τους να επιβραβεύει τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ξέρετε, αυτό το φεύγω από το ένα κόμμα στις δέκα το πρωί και στις δώδεκα το μεσημέρι πάω στο άλλο.

Ο Κύκλος και τα «Fake news»

Για τον Βενιζέλο, σας παραπέμπω πάλι στο σχετικό ρεπορτάζ, όπου θα διαβάσετε για τις αιχμές του («κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση, οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη») και το σχετικό παρασκήνιο. Εδώ να σας πω ότι ο Κύκλος του (Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, όπως είναι ο πλήρης επίσημος τίτλος του) καλά κρατεί και αύριο Τρίτη 17 Ιανουαρίου (στις 19.00) πραγματοποιεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Διαδίκτυο και δημοκρατία – Fake news & post truth πολιτική» στο INNOVATHENS (Πειραιώς 100, Τεχνόπολις, δίπλα στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84).

Στην εκδήλωση συζητούν: ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγγραφέας, πρώην βουλευτής, ο Δημήτρης Κουκιάδης, διδάκτωρ στο Δίκαιο του Διαδικτύου στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, ο Γιάννης Κουτσομύτης, αρθρογράφος, αναλυτής, και ο Κωνσταντίνος Κορίκης, ειδικός στη στρατηγική ψηφιακών μέσων. Συντονίζει η Μαρία Τσάκου, νομικός, συνιδρύτρια του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού και site Αmagi.