Με μια ομόφωνη αθωωτική απόφαση σφράγισαν χθες, ύστερα από πολύωρη διαδικασία, οι δικαστές την πρώτη ποινική εμπλοκή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου (φωτογραφία).

Τα μέλη του δικαστηρίου, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, συντάχθηκαν με την πρόταση που διατύπωσε η εισαγγελέας της έδρας Ελένη Σίσκου εισηγούμενη την απαλλαγή του Γεωργίου από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Κατά την κατηγορία, ο Γεωργίου είχε διαπράξει παράβαση καθήκοντος διότι είχε διατηρήσει για ορισμένους μήνες, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια, ενώ αντιμετώπιζε και κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ παρότι είχε σχετική υποχρέωση από τον νόμο.

Για λογαριασμό του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών που τον γνώριζαν χρόνια, οι οποίοι απέδωσαν την παραμονή του εκεί στο γεγονός ότι έπρεπε να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι για την κύρια υπόθεση με το έλλειμμα και την κατηγορία αν διογκώθηκε σκόπιμα για να διευκολυνθεί η υπογραφή του Μνημονίου, η σχετική υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε δικαστική εκκρεμότητα, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Εφετών τον είχε απαλλάξει από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά αυτού του απαλλακτικού βουλεύματος ασκήθηκε αναίρεση από τον Αρειο Πάγο. Πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Κούτρας πρότεινε και πάλι προς το Δικαστικό Συμβούλιο την απαλλαγή Γεωργίου για το έλλειμμα και τώρα αναμένεται η έκδοση του τελικού βουλεύματος.