Με βασικά θέματα στην ατζέντα το Κυπριακό και την προσφυγική κρίση, έρχεται αύριο στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας (και μελλοντικός προέδρός της) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ, ο Σταϊνμάγερ θα αφιχθεί πρώτα στη Θεσσαλονίκη, όπου από κοινού με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά θα εγκαινιάσουν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την έκθεση «Διαιρεμένες Μνήμες».

Στην Αθήνα, ο γερμανός ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά το πέρας της οποίας, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

Τη Δευτέρα, ο Σταϊνμάγερ, θα γίνει δεκτός και από τον Αλέξη Τσίπρα, τρεις ημέρες μετά την ημίωρη επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Τη Δευτέρα η συνέχεια για τους τούρκους στρατιωτικούς

Δύο κρίσιμες συνεδριάσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα στο Εφετείο Αθηνών για το θέμα της έκδοσης ή μη των οκτώ τούρκων αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας με στρατιωτικό ελικόπτερο τον περασμένο Ιούλιο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η διαδικασία που ήταν προγραμματισμένη για χθες Παρασκευή διεκόπη για τη Δευτέρα, καθώς δύο εκ των εκζητουμένων δεν είχαν δικηγόρο με αποτέλεσμα οι δικαστές να προχωρήσουν στον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρου.

Η δικηγόρος που εκπροσωπεί τον τρίτο εκζητούμενο Σταυρούλα Τομαρά ζήτησε από το δικαστήριο με τη σειρά της διακοπή της διαδικασίας αφού μόλις πριν από δύο ημέρες, στις 30 Νοεμβρίου 2016, έφτασαν από την Τουρκία στοιχεία που είχαν ζητήσει οι ελληνικές Αρχές. Ωστόσο, αφενός τα στοιχεία αυτά δεν έχουν μεταφραστεί και αφετέρου δεν υπάρχει, όπως είπε η Τομαρά, η κατάθεση του προϊσταμένου των αξιωματικών.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για τη Δευτέρα το πρωί, οπότε εκτός άλλου απροόπτου θα συνεχιστεί η διαδικασία και θα συζητηθεί επί της ουσίας το αίτημα έκδοσης.