Σε αυτή τη χώρα δεν ξέρεις πού θα ξεσπάσει η επόμενη αντιπαράθεση και ποιες διαστάσεις θα πάρει: προχθές, για παράδειγμα, ξέσπασε πολιτική αλλά και ακαδημαϊκή κόντρα στο… ΤΕΙ Πειραιά! Γιατί; Το ΤΕΙ αποφάσισε να ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο και της Συνομοσπονδίας των εμπόρων, της ΕΣΕΕ.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλωστε ο τιμώμενος είναι γνωστός Πειραιώτης, με μεγάλη δράση τόσο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι όσο και στην πόλη του. Η τελετή, μάλιστα, ένωσε «αντίπαλες» πολιτικές δυνάμεις, καθώς πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και άλλων πολλών.

Ο Μητσοτάκης βρήκε την ιδανική ευκαιρία να αναφερθεί και στο θέμα των μεταπτυχιακών –για τα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα περιορίζει τα δίδακτρα –συγχαίροντας φοιτητές για την επιλογή τους να ακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, «δίδακτρα όμως που κατέβαλαν διότι πίστευαν και πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο η επένδυση στην Παιδεία. Και πράγματι ο τελικός κριτής της αξίας ενός μεταπτυχιακού είναι η ίδια η αγορά η οποία και θα αξιολογήσει την αξία του», όπως είπε.

Αδειασμα Φίλη

Και ξαφνικά, χάλασαν όλα! Τα ΤΕΙ, παρότι είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τεχνολογικού Τομέα, δηλαδή Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, δεν έχουν αποκτήσει ακόμα δικαίωμα απονομής διδακτορικών τίτλων. Ετσι το βράδυ –χωρίς καθόλου τακτ –το υπουργείο Παιδείας του Νίκου Φίλη, εκθέτοντας και τον πειραιώτη υπουργό Δρίτσα, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αποδέχεται μεν ότι τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι θεσμικά και Ακαδημαϊκά Ανώτατα Ιδρύματα, αλλά προσθέτει: «Κατά τον νόμο ωστόσο τα ΤΕΙ δεν έχουν δικαίωμα απονομής διδακτορικών τίτλων. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να απονέμουν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα».

Ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα όμως είναι τιμητική διάκριση κι όχι διδακτορικός τίτλος. Επιπλέον το ΤΕΙ, όπως έλεγε ο πρόεδρός του Λάζαρος Βρυζίδης έξαλλος με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, έχει τη δυνατότητα να απονέμει τέτοιους τιμητικούς τίτλους με ΠΔ του 2009!

Η Σία προλαβαίνει…

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια ΑΕΙ η ίδια, ως αρμόδια μπήκε κι αυτή στη μάχη, ανταπαντώντας ότι ο λόγος για την έκδοση της ανακοίνωσης ήταν να μην εκληφθεί η ενέργεια του ΤΕΙ Πειραιά ως «πρόκριμα για το αίτημά τους να δίνουν διδακτορικούς τίτλους». Και να ονομάζονται Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, κάτι στο οποίο αντιδρούν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, θα προσέθετα.

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν ότι με τον τρόπο αυτόν Φίλης και Σία «κρεμάνε» τα ΤΕΙ, τον Κορκίδη και τον Μητσοτάκη, αλλά και τον συνάδελφό τους υπουργό, που παραβρέθηκαν σε μία… μη εκδήλωση! Επίσης δίνουν συνέχεια στην (πολύχρονη, είναι αλήθεια) αντιπαράθεση πανεπιστημίων και ΤΕΙ για το ζήτημα της ονομασίας των τελευταίων.

Εγώ απλώς να σημειώσω ότι άλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα στην Παιδεία και να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουν ξεκινήσει καταλήψεις σε σχολεία και κάποιες σχολές. Τα διδακτορικά τούς μάραναν…