Εναν μήνα μετά την επανεκλογή τού Ισίδωρου Ντογιάκου στο τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και λίγες ημέρες από την έκπτωσή του με βάση πειθαρχική καταδίκη από τον Αρειο Πάγο, οι εισαγγελείς προσέρχονται ξανά στις κάλπες.

Υποψήφιοι αυτή τη φορά είναι ο εισαγγελέας Εφετών Αντώνης Λιόγας, τον οποίο οι συνάδελφοί του είχαν επιλέξει ως αναπληρωματικό προϊστάμενο, και ο επίσης εισαγγελέας Εφετών Παντελής Στραγάλης, ο οποίος για πρώτη φορά διεκδικεί τη θέση αυτή.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η εκλογική διαδικασία γίνεται στη βαριά σκιά όσων συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον χώρο της Δικαιοσύνης. Και όσοι γνωρίζουν καλά εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα λένε πως η κάθε υποψηφιότητα έχει το δικό της ειδικό – θεσμικό βάρος και η όποια επιλογή από το εισαγγελικό σώμα στο Εφετείο θα έχει τη δική της ερμηνεία. Σε κάθε περίπτωση, όπως επαναλαμβάνουν εμφατικά τον τελευταίο καιρό δικαστικές πηγές, αυτό που έχει ανάγκη η Δικαιοσύνη είναι να επανέλθει σε ήρεμα νερά.

Διακριτική γραμμή από Βίτσα σε Παππά

Ευγενικές αποστάσεις από τις τοποθετήσεις του υπουργού Επικρατείας, σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τα κανάλια, κράτησε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Ολα ξεκίνησαν με την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Νίκος Παππάς σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να προκαταλάβει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και αναρωτήθηκε «Σε παραλήρημα είναι; Είναι κουβέντες από υπουργό αυτές; Να είμαστε λίγο συγκρατημένοι».

Ποια ήταν όμως η απάντηση του Βίτσα; «Βεβαίως το ΣτΕ θα κάνει τη δουλειά του και δεν είναι σωστό να λέμε τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, συμπληρώνοντας βεβαίως πως «βάση για να χτυπηθεί η διαπλοκή είναι η ύπαρξη νόμου. Αν δεν υπάρχει νόμος, τότε επανερχόμαστε σε μια κατάσταση όχι απλώς ανομίας αλλά διαφθοράς και διαπλοκής».

Επειδή όμως η τοποθέτηση Βίτσα διαβάστηκε και ως «απάντηση» στον Νίκο Παππά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας επανήλθε με ανακοίνωση του γραφείου του, όπου υπογράμμισε τα… γνωστά:

«Δεν θα μπω στη λογική να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Το μόνο που έχω να πω είναι περισσότερη προσοχή και πως όταν δεν υπάρχει νόμος, το γλεντάνε η διαφθορά και διαπλοκή αλλά και η διαστρέβλωση». Νομίζω, καταλάβαμε όλοι.

Η Κεντροαριστερά στην Κρήτη

Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, επίκειται κεντροαριστερή απόβαση στη Μεγαλόνησο. Με διαφορετικά εκστρατευτικά σώματα όμως. Τι εννοώ; Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιεί περιοδεία στην Κρήτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Ηράκλειο και ο Σταύρος Θεοδωράκης για να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Ο Θεοχαρόπουλος θα δει τον Αρναουτάκη την επομένη, οπότε εικάζω ότι οι δυο πολιτικοί αρχηγοί δεν θα συναντηθούν –ούτε καν τυχαία. Απόλυτα αναμενόμενο.

Αβραμίδης κατά ΝΔ και Φωτήλα

Ο γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού έκανε μια μακροσκελή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο facebook για όσα έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε με τον Ιάσονα Φωτήλα. Ο Παντελής Αβραμίδης να υπενθυμίσω ότι στην ουσία μίλησε για υφαρπαγή του βουλευτή από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τις ίδιες μέρες που ο Πατρινός ζητούσε «όλα τα αξιόλογα στελέχη του Ποταμιού να στραφούμε προς τη ΝΔ», λέει ο Αβραμίδης «κεντρικά στελέχη της Πειραιώς αλλά και τοπικοί της παράγοντες στην Αχαΐα «πανηγύριζαν» που «η παράταξη αποκτά έναν νέο βουλευτή»».

Και παρακάτω επισημαίνει: «Θα το ξαναπώ: εδώ ευθύνονται δύο. Αυτός που «σκέφτεται να πάει» και αυτός που τον «περιμένει να πάει». Τι σημασία έχει αν αυτό γίνει σε λίγες μέρες ή σε λίγους μήνες; Οι αρχές παραμερίζονται και οι ψηφοφόροι εξαπατώνται. Οι Πατρινοί δεν τον έστειλαν στη Βουλή για να υπερασπιστεί τις αρχές της ΝΔ αλλά τις αρχές του δικού μας Κινήματος». Τι να πω; Ετσι όπως το θέτει έχει κι αυτός τα δίκια του.