Μια ζύμωση του Βασίλη Κικίλια με τους Eλληνοαμερικανούς που μπορούν να αποκτήσουν κάρτα ελεύθερης εισόδου στον Λευκό Οίκο την είχαμε καταγράψει από την περίοδο των τραπεζωμάτων με τον Αλεξ Γιαννούλια, τον οικονομολόγο από το Σικάγο που συντρόφευε σε μπασκετικές μονομαχίες τον Μπαράκ Ομπάμα.

Στην περίπτωση του Γιαννούλια, το άλλοθι του Κικίλια ήταν πως με τον παρ’ ολίγον γερουσιαστή και επί πενταετία υπουργό Οικονομικών στο Ιλινόις, υπήρξαν συμπαίκτες στον Πανιώνιο. Με τον ελληνικής καταγωγής απόστρατο ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη, ωστόσο, με τον οποίο συνέφαγε χθες το βράδυ στο Βυζαντινό του Χίλτον δεν έχω εντοπίσει κάποια ιδιαίτερη διασύνδεση –συνεπώς, είναι εύλογη η εκτίμηση ότι ο γαλάζιος συντονιστής για το Προσφυγικό στρώνει τραπεζομάντιλο για το μέλλον.

Ο Σταυρίδης, πρύτανης πλέον του Πανεπιστημίου Φλέτσερ της Βοστώνης και πρώην ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την εκδήλωση της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών στο αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης, όπου έδωσε διάλεξη για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην παγκόσμια ασφάλεια τον 21ο αιώνα.

Οι μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν επίσης τα κυρίαρχα θέματα στη συνάντηση του ναυάρχου Σταυρίδη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη, ενώ συναντήθηκε στο γραφείο του στο Πεντάγωνο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη.

Τα καλύτερα για τον Σταυρίδη, ίσως και για την Ελλάδα, ή τουλάχιστον τους εγχώριους φίλους του, μπορεί να έρθουν με μια εκλογή της Χίλαρι Κλίντον, καθώς εμφανίζεται εκ των βασικών υποψηφίων για νευραλγική θέση στο Πεντάγωνο ή την αμερικανική διπλωματία, ενώ –να θυμίσω –είχε βρεθεί στη short list των υποψηφίων για αντιπρόεδρός της. Από την άλλη, εάν εκλεγεί ο Τραμπ, τουλάχιστον ο Κικίλιας θα έχει να θυμάται τη γνωριμία τους.