Οπως πάντα υποστηρικτικός προς την Ελλάδα, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε χθες την ευχή να υπάρξει λύση για το ελληνικό χρέος ώς το τέλος του χρόνου. Μια λύση μάλιστα που να επιτρέψει και την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτά ακούει και φεύγει σήμερα για Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να συναντήσει τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και να συζητήσουν σχετικά με τα μέτρα ρύθμισης του χρέους.

Ως γνωστόν, ο ESM σε συνεργασία με τον δικό μας ΟΔΔΗΧ δουλεύει συστηματικά το τελευταίο διάστημα πάνω στα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Τα οποία, όμως, έχουν κυρίως τεχνικό χαρακτήρα και δεν προβλέπεται ότι θα είναι αρκετά ώστε να πείσουν το ΔΝΤ να επιστρέψει στο πρόγραμμα.

Αυτά που θέλει η Ελλάδα και το ΔΝΤ είναι τα μεσο- και μακροπρόθεσμα μέτρα, για τα οποία, όμως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε προχθές ότι πάνε για το 2018. Και θεωρώ ότι ο Ρέγκλινγκ δεν θα πει κάτι διαφορετικό στον Τσακαλώτο σήμερα.

Αντίθετα, είναι πιθανό να του υπενθυμίσει ότι ακόμη και για τα βραχυπρόθεσμα προϋπόθεση είναι να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Δηλαδή, ακόμη δεν είμαστε εκεί.

Φταίω εγώ τώρα που κρατάω μικρό καλάθι όταν ακούω τον Μοσκοβισί να εύχεται τη δημιουργία ενός success story στην Ελλάδα; Αλλωστε, με τα success stories έχουμε καεί και στο παρελθόν.