Ο ένας μετά τον άλλον οι μητροπολίτες –ακόμη κι αυτοί που συνήθως αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις –συντάσσονται με τη γραμμή Ιερώνυμου και αποδοκιμάζουν τις πρωτοβουλίες του Νίκου Φίλη για το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και όσα είπε για τον ρόλο της Εκκλησίας στη χούντα και την Κατοχή.

«Προκαλεί οδυνηρή έκπληξη η συμπεριφορά του κ. υπουργού και μάλιστα αυτή η άδικη καταφορά εναντίον της Εκκλησίας διαχρονικώς. Κι ενώ είναι γνωστό ότι η Εκκλησία είναι η τροφός αυτού του γένους» είπε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σερρών ο μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος. Και πρόσθεσε ότι αυτά τα οποία όλως ανιστόρητα είπε ο υπουργός «προσβάλλουν και την ιστορική μνήμη και το φιλότιμο και την ευαισθησία του λαού».

Αλλά και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος –που θεωρείται μία από πιο τις μετριοπαθείς φωνές της Ιεραρχίας –τόνισε στο κήρυγμά του, στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα στην Πύλο, ότι θα πρέπει να ξέρουν όλοι αυτοί που «σήμερα προσπαθούν να αποδείξουν ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν είναι αναγκαίο για την ελληνική εκπαίδευση ότι δεν θα μπορέσουν να κάμψουν με κανέναν τρόπο ούτε τη θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων ούτε να αποδυναμώσουν τον σεβασμό τους προς την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος έκανε λόγο –μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό –για αλλαγές στα Θρησκευτικά που «έχουν ως σκοπό να αποχριστιανοποιήσουν κοινωνία και Εκκλησία. Θεωρώ ότι αυτό είναι αυτοκαταστροφή και αυτοκτονία των Ελλήνων».

Του έριξε «πόρτα» ο Ιερώνυμος

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας τόνισε χθες, μιλώντας στο «Βήμα», ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των Θρησκευτικών και πως οι ενέργειές του έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού. Κατηγόρησε μάλιστα τον Αρχιεπίσκοπο ότι ουσιαστικά αθέτησε τα συμφωνηθέντα για τα Θρησκευτικά κάτω από την πίεση των ακραίων μητροπολιτών.

Ο Φίλης ζήτησε πάντως την Παρασκευή –σύμφωνα με πληροφορίες –και μετά την ανταλλαγή επιστολών με τον Αρχιεπίσκοπο να συναντηθεί μαζί του αλλά έφαγε «πόρτα». Αλλωστε, όπως σας έγραψα πάλι, το κλίμα στην Αρχιεπισκοπή ήταν βαρύ από την αρχή της περασμένης εβδομάδας και τις δηλώσεις του υπουργού περί απουσίας δράσης της Εκκλησίας στη χούντα και την Κατοχή και ο Αρχιεπίσκοπος σφόδρα ενοχλημένος από τη στάση του.

Ετσι, η Αρχιεπισκοπή απάντησε στον Φίλη ότι «μέχρι τις 4 Οκτωβρίου που ξεκινάει η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας δεν προβλέπεται να γίνει συνάντηση».

Αντίθετα, φαίνεται ότι ο Ιερώνυμος θα δεχθεί με προθυμία αύριο στην Αρχιεπισκοπή τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο. Οι ΑΝΕΛ έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών και την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε θετικά στο αίτημα του Καμμένου να συναντηθεί μαζί του για να συζητήσουν θέματα… Εθνικής Αμυνας.