Αρκετές φορές ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχεται κριτική –κυρίως από τους πιο «σκληρούς» της Ιεραρχίας –ότι δεν υποστηρίζει πολύ σθεναρά τις θέσεις της Εκκλησίας. Την τελευταία εβδομάδα πάντως ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να τους έχει ικανοποιήσει με τις ασυνήθιστα αιχμηρές παρεμβάσεις του για το θέμα των Θρησκευτικών και τον «εξάψαλμο» στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Η αρχή έγινε με τις δηλώσεις του Ιερώνυμου στην Αρχιεπισκοπή την Τρίτη, όταν χαρακτήρισε απαράδεκτες και επικίνδυνες τις αλλαγές στα Θρησκευτικά. Ακολούθησαν αυτά που είπε ο Φίλης το ίδιο βράδυ, πως η Εκκλησία ήταν απούσα στην Κατοχή και τη χούντα. Αυτό ήταν. Πολλοί λένε πως άμα τσιγκλήσεις τον Ιερώνυμο για θέματα που γνωρίζει –όπως η ιστορία της Εκκλησίας -, γίνεται… άλλος άνθρωπος.

Ετσι, προχθές ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε ένα βιβλίο στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το οποίο τεκμηριώνει την αντιστασιακή δράση ιεραρχών την περίοδο της Κατοχής. Στην επιστολή που συνόδευε τον τόμο ανέφερε πως είναι «ανιστόρητα και προσβλητικά» όσα λέει ο Φίλης.

«Ιδεοληπτικές

ερμηνείες»

Ομως και ο υπουργός έδωσε συνέχεια στην «ιερή» κόντρα απαντώντας πως «τα γεγονότα έχουν καταγραφεί στην Ιστορία και στη λαϊκή συνείδηση», εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τον Αρχιεπίσκοπο που απάντησε προσωπικά στον Φίλη στέλνοντάς του μια ιδιαιτέρως αιχμηρή επιστολή.

Από την αρχή της κιόλας καθώς γράφει: «Κύριε υπουργέ, η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός Λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού, όταν μάλιστα παραθεωρούνται θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 13) και διατάξεις του εκτελεστικού νόμου του Ισχύοντος Συντάγματος» αναφέρει κάνοντας λόγο για «ιδεοληπτικές ερμηνείες» του Φίλη.

Στη συνέχεια κάνει… μάθημα Ιστορίας στον υπουργό επισημαίνοντάς του μεταξύ άλλων πως αν η Εκκλησία είχε συνεργαστεί με τη χούντα, τότε δεν θα είχε απαγορευτεί η συνέλευση της Συνόδου της Ιεραρχίας εκείνη την περίοδο και δεν θα είχε συγκροτηθεί «αριστίνδην» η Σύνοδος.

Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν

τον Αρχιεπίσκοπο…

Στο μεταξύ, ο «ιερός» πόλεμος για τα Θρησκευτικά προκάλεσε αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανέδειξε και τη διάσταση απόψεων των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Χθες οι ΑΝΕΛ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία παίρνουν σαφώς θέση υπέρ της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ο Πάνος Καμμένος επικοινώνησε με τον Ιερώνυμο για το θέμα των Θρησκευτικών και θα έχουν συνάντηση την Τετάρτη το μεσημέρι, λίγο πριν από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για θέματα παιδείας. «Οι ΑΝΕΛ με δημόσια τοποθέτησή τους έχουν ταχθεί υπέρ των απόψεων της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών» καταλήγει η ανακοίνωση.

…και η ΔΗΜΑΡ

την κυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά, όμως, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Φίλης (έστω με μία μικρή αιχμή…) υποδέχτηκαν με ικανοποίηση τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, που επιβεβαίωσε και το ρήγμα που υπάρχει στα ύφαλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μετά την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου από τον πρόεδρό της Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Στην ανακοίνωσή της λοιπόν η ΔΗΜΑΡ για το μάθημα των Θρησκευτικών αναφέρει: «Για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται πόσο αναγκαίος είναι ο διαχωρισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ στην αναβάθμιση του μαθήματος από ομολογιακό μάθημα σε μάθημα γνώσης των θρησκειών! Στο ζήτημα αυτό δεν χωρούν «ναι μεν… αλλά». Η αναγκαία αυτή αλλαγή πρέπει να προχωρήσει παρά τις κραυγές του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου».

Ρίχνει βέβαια και μια βολή κατά Φίλη καταλήγοντας: «Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σταματήσει από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η απαξίωση του ρόλου της Εκκλησίας και να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο που απαιτούν τα θέματα αυτά μακριά από την τεχνητή πόλωση».