Κι αίφνης, ρήγμα στην Ενωση Κεντρώων. Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη γνώρισε χθες την πρώτη του κρίση, αφού με επιστολή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος (και γνωστός μετεωρολόγος) Γιάννης Καλλιάνος γνωστοποίησε την αποχώρησή του και μάλιστα με σαφείς αιχμές προς την ηγεσία για την «μετατόπισή» της προς τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν συμβιβάζομαι όμως με τίποτα, οφείλω να πω μόνο την αλήθεια στους πολίτες που με εμπιστεύθηκαν και αυτή είναι ότι απεχθάνομαι να βαδίζω αντίθετα με τα «πιστεύω» μου όντας έμμεσος υποστηρικτής ενός Πρωθυπουργού που διέλυσε τη χώρα, ενός Πρωθυπουργού που αποδείχθηκε ότι είναι ο πλέον αναξιόπιστος. Ως νέος πολιτικός επιθυμώ την αλήθεια από τους πολιτικούς και την πολιτική και όχι τα «ναι μεν, αλλά…», αυτό δεν οδηγεί πουθενά», έγραψε μεταξύ άλλων ο Καλλιάνος.

Εσπευσε για συγχαρητήρια ο Μουρούτης

Αμέσως η όλη του κίνηση και στάση επιδοκιμάστηκε στο twitter απ’ τον Γιώργο Μουρούτη της ΝΔ που έγραψε στον λογαριασμό του: «Μπράβο στο παλικάρι. Εδειξε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ούτε προσκολλημένοι στην καρέκλα!».

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ έλεγαν πως εδώ και καιρό οι επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος ήταν σαφώς «μακριά» από τις κινήσεις και δηλώσεις Λεβέντη, που μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής έμοιαζαν να ανταποκρίνονται στο έντονο συριζαϊκό φλερτ.

«Θα συνεχίσω τον αγώνα μου με την πλειοψηφία των Ελλήνων ενάντια σε μια κυβέρνηση που απογοήτευσε τους Ελληνες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, που δεν είπε ποτέ αλήθεια στον λαό, που διέλυσε τα όνειρα όλων μας, για να υπάρξει μια νέα και αξιόπιστη λύση που να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα Μνημόνια», κατέληγε η επιστολή Καλλιάνου που έγινε αμέσως viral στο Ιντερνετ αν και με μια δόση να ερμηνευθεί αμέσως από πολλούς ως πρελούδιο προσχώρησης του συμπαθούς μετεωρολόγου στο φιλοευρωπαϊκό τόξο και στη Νέα Δημοκρατία.

Οχι λίγοι μού έλεγαν χτες πάντως πως ο Καλλιάνος τη φύλαγε στον Λεβέντη για το γεγονός πως δεν τον είχε πλασάρει σε θέση για να εκλεγεί βουλευτής, τοποθετώντας τον στην 2η θέση της λίστας στη Β’ Πειραιά, όπου την έδρα κατέλαβε η παλιά πολιτική φίλη του προέδρου Λεβέντη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

To δυστύχημα της Αίγινας ξανά στη Βουλή

Νέα –δεύτερη στη σειρά –ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας για το δυστύχημα ανοιχτά της Αίγινας κατέθεσαν χθες οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας και Σίμος Κεδίκογλου.

Οι βουλευτές της ΝΔ καταλογίζουν «καθυστερημένη άφιξη» στο Λιμενικό, καθώς και εμπλοκή της θαλαμηγού «Ντουέντε» στη διαφυγή των επιβαινόντων στο ταχύπλοο. Παραλλήλως καταγγέλλουν «αποδεδειγμένες «αστοχίες» των κρατικών υπηρεσιών» και ζητούν εξηγήσεις «για τον λόγο και τον ρόλο της παρουσίας του αρμόδιου υπουργού Θοδωρή Δρίτσα στην Αίγινα αμέσως μετά το συμβάν». Μάλιστα ο υπουργός Ναυτιλίας καλείται από τους τρεις βουλευτές να απαντήσει «για τον εξωθεσμικό ρόλο που ο ίδιος διαδραμάτισε στην έρευνα της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς και για τον ρόλο της παρουσίας του στο νησί της Αίγινας λίγο μετά το δυστύχημα».

Σίριαλ οι ευθύνες για τους πρόσφυγες

Σε επιχείρηση μετακύλισης και αποποίησης ευθυνών εξελίσσεται το θέμα που έχει ξεσπάσει για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων – μεταναστών.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ των αποκαλύψεων η νέα έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας ένα ακόμη «Νταχάου» στο κέντρο της Αθήνας.

Οι επόπτες διενήργησαν έλεγχο σε κτίριο πλησίον του πρώην Νοσοκομείου Πατησίων (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για κτίριο που παλαιότερα φιλοξενούσε μεταξύ άλλων τις διοικητικές υπηρεσίες του νοσηλευτικού ιδρύματος αλλά πλέον δεν είναι μισθωμένο) που τελεί υπό κατάληψη από «αλληλέγγυους», οι οποίοι έχουν μεταφέρει εκεί πρόσφυγες. Για μια ακόμη φορά, οι επιθεωρητές περιγράφουν στην έκθεση τους εικόνες «τριτοκοσμικές» που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο Πατούλης επιμένει για παραιτήσεις

Η αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη ήταν άμεση ζητώντας εκ νέου την παραίτηση των Πολάκη και Μπασκόζου.

Ακολούθησε ανακοίνωση της διοίκησης του Κωνσταντοπούλειου Γενικού Νοσοκομείου Ν. Ιωνίας – Πατησίων, όπου και διευκρινίζεται ότι το «υπό κατάληψη κτίριο δεν ανήκει στο νοσοκομείο (πρώην Πατησίων), απλά βρίσκεται ακριβώς δίπλα από αυτό».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο διοικητής των διασυνδεόμενων νοσηλευτικών ιδρυμάτων επισημαίνει ότι από την πρώτη ημέρα κατάληψης (21/7/2016) παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες υπηρεσίες.

«Αυτός είναι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη των κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζου. Επιλέγουν την τακτική δεν είδα, «δεν άκουσα, δεν με αφορά» και με τον τρόπο αυτό νομίζουν ότι θα αποφύγουν τις ευθύνες τους», ήταν η απάντηση του Πατούλη.