Μπορεί κάποιοι στη ΝΔ να αντιλαμβάνονται την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «επιτροπεία» στον Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς η εκπροσώπηση του κόμματος θα είναι πλέον τρισδιάστατη. Αλλοι ερμηνεύουν την προώθηση δύο φρέσκων προσώπων δίπλα στον εκπρόσωπο ως κίνηση στήριξης του έργου του.

Το βέβαιο είναι ότι με την απόφαση να ορίσει δύο αναπληρωτές εκπροσώπους ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε μήνυμα πως ο επικείμενος γαλάζιος ανασχηματισμός δεν θα αρχίσει από –ακριβέστερα, δεν θα αγγίξει –τον Κουμουτσάκο.

Τα δύο νέα πρόσωπα –ο Κώστας Κυρανάκης και η Σοφία Ζαχαράκη – είναι «άνθρωποι του προέδρου», αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόκριμα για τον χαρακτήρα των αλλαγών που έπονται στις λοιπές θέσεις του γαλάζιου επιτελείου. Αντιθέτως, σηματοδοτούν μια προσπάθεια να αναδειχθεί η νεότερη γενιά κομματικών στελεχών –συνεπώς, ας ετοιμάζονται κι άλλοι τριαντάρηδες να αναλάβουν πόστα, έστω κι αν κινούνται μακριά από τον πυρήνα των μητσοτακικών.

Με την μπαγκέτα της εκπροσώπησης να παραμένει στα χέρια του Κουμουτσάκου, πάντως, σχεδόν προεξοφλείται ότι οι τομείς Εξωτερικών και Αμυνας θα παραμείνουν υπό τον συντονισμό της Ντόρας Μπακογιάννη. Η θέση ήταν η μόνη που θα ικανοποιούσε τον εκπρόσωπο, εάν έπρεπε να μετακινηθεί διά της προαγωγής.

Περιμένει ο Βαγγέλης

Περί της φημολογίας στους κομματικούς διαδρόμους ότι με τις αλλαγές θα προκύψουν διάφορες νέες θέσεις που θα αποκαταστήσουν πλήρως τις ισορροπίες –όπως, ας πούμε, για πρώτη φορά στα χρονικά της Νέας Δημοκρατίας μια θέση αναπληρωτή προέδρου –θα περιμένω να το δω. Οπως, φαντάζομαι, θα περιμένει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Κατά τα λοιπά, να αναφέρω ότι ο Κώστας Κυρανάκης, έστω και με καθυστέρηση βρήκε επίσημο ρόλο στην εκπροσώπηση, αφού υπήρξε βασικός υποψήφιος για τη θέση και τον περασμένο Ιανουάριο, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύσει στον «καραμανλικό» Κουμουτσάκο.

Ο 29χρονος πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ υπήρξε ανακάλυψη του Νίκου Καραχάλιου, προωθήθηκε στο κομματικό οργανόγραμμα από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά βρέθηκε δίπλα στον Κυριάκο την κατάλληλη στιγμή. Μια από τις εντολές που έχει λάβει είναι να αναδείξει –τηλεοπτικά –ένα νέο πρόσωπο για τη ΝΔ.

Αντίστοιχες εντολές έχουν δοθεί και στην 40χρονη φιλόλογο Σοφία Ζαχαράκη, η οποία υπήρξε πουλέν του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον είχε ακολουθήσει στην κομματική έδρα ως διευθύντρια της γραμματείας Προγράμματος. Εάν προκύψει θέμα έως το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα και στην εκπροσώπηση, αφού ο Κουμουτσάκος μετά το χθεσινό μπρίφινγκ αναχώρησε για τις παραλίες της Μεσσηνίας –ασφαλής πλέον, μπορούσε να αφήσει επιτέλους την Αθήνα για μια ολιγοήμερη ανάπαυλα.

Ο Κυριάκος στη Ζάκυνθο

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευε στη Ζάκυνθο και συμμετείχε σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς του νησιού για την πορεία του τουρισμού. «Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την επιχειρηματικότητα. Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε ένα απόλυτο φορολογικό αδιέξοδο. Αδυνατούν πια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους», είπε μέσα και έξω από τη σύσκεψη. Μου φάνηκε σαν προθέρμανση για τη ΔΕΘ.