Πέρασαν μόνο… 15 χρόνια από τότε που ο Δήμος Μονάχου είχε παραχωρήσει –έναντι πολύ χαμηλού χρηματικού ποσού –οικόπεδο 15.000 τ.μ. στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να χτίσει σχολείο για τα Ελληνόπουλα. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά και αυτό το σημαντικό πρότζεκτ έμεινε στα σχέδια.

Το αποτέλεσμα ήταν στις 20 Ιουλίου, ο Δήμος Μονάχου να λάβει την ομόφωνη απόφαση ανάκτησης του οικοπέδου και μάλιστα μία ημέρα μετά οι υπάλληλοί του να σφραγίσουν με κλειδαριά το εργοτάξιο, αφού πλέον ο ίδιος ο δήμος έχει αναλάβει τη φύλαξή του.

Κατόπιν εορτής, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει δράση, παρότι όπως παραδέχεται είναι δύσκολο να ανατραπεί η απόφαση του Δήμου Μονάχου. Ετσι, την περασμένη Δευτέρα ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης απέστειλε εξώδικο έγγραφο κατά της απόφασης και των ενεργειών του Δήμου Μονάχου, ενώ σε συνάντηση που είχε με τον Αξελ Μάρκβαρτ, διευθυντή της υπηρεσίας των Δημοτικών Υποθέσεων του Δήμου Μονάχου, αποφασίστηκε να υποβάλει η ελληνική πλευρά έως τις 9 Σεπτεμβρίου πλήρως αιτιολογημένη και ρεαλιστική πρόταση, η οποία, εφόσον εγκριθεί, «θα αποτελέσει και τη βάση για τροποποίηση της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με όρους τέτοιους, ώστε να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του έργου. Η τροποποιητική συμφωνία θα εισαχθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μονάχου την 6/10/2016» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο Υγείας κερδίζει χρόνο

Με προσωρινές αποφάσεις και παρατάσεις για μία σειρά βασικών λειτουργικών θεμάτων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κερδίζει χρόνο.

Σε τροπολογία που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και ψηφίστηκε την Τετάρτη, οι ιθύνοντες της οδού Αριστοτέλους αφήνουν για το μέλλον σημαντικές ρυθμίσεις.

Κάπως έτσι, παρατείνονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους –γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές κ.τ.λ. –χωρίς ωστόσο να δίδεται χρονοδιάγραμμα για το πότε θα επιλυθεί το θέμα. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι βρίσκεται στη φάση «σκληρής διαπραγμάτευσης» με όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, με κριτήρια την «πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών αλλά και το μέγιστο δημοσιονομικό όφελος».

Αμεση μόνιμη λύση δεν διαβλέπεται ωστόσο και για μία σειρά ζητημάτων όπως είναι οι προμήθειες των νοσοκομείων αλλά και η τροφοδοσία των μονάδων του ΠΕΔΥ, δεδομένου ότι πρέπει πρώτα να «ολοκληρωθεί η προσαρμογή των ΔΥΠΕ στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους, οπότε και θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα».

Στην παράταση στέλνει το υπουργείο Υγείας και όσες μετακινήσεις λήγουν ή έχουν λήξει, μεταξύ των φορέων, «προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, λόγω των ελλείψεών τους σε προσωπικό».

Στη λίστα των εκκρεμοτήτων μπαίνει και η θητεία των επικουρικών γιατρών: προβλέπεται παράταση ενός έτους και για εκείνους που η θητεία τους λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου.