Πιστή στα «έθιμα» των προκατόχων της, η κυβέρνηση πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι φορτώνει με –εκπρόθεσμες και άσχετες –τροπολογίες τα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Αυτό συνέβη χθες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της κύρωσης ευρωπαϊκής οδηγίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεχιστεί και στα νομοσχέδια της επόμενης εβδομάδας.

Χαρακτηριστικό είναι πως στο χθεσινό νομοσχέδιο κατατέθηκαν συνολικά δέκα τροπολογίες, από τις οποίες οι τέσσερις ήταν της «τελευταίας στιγμής». Μάλιστα οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης οδήγησαν στη μερική οπισθοχώρηση των δύο αρμόδιων υπουργών Γιώργου Κατρούγκαλου και Τρύφωνα Αλεξιάδη, οι οποίοι απέσυραν δύο εξ αυτών –η μία αφορούσε την ενίσχυση ΟΤΑ για προώθηση της Απασχόλησης και η άλλη την παραχώρηση εκτάσεων στον Φαληρικό Ορμο από το Δημόσιο στην Περιφέρεια Αττικής.

Το χρονικό της αντιπαράθεσης

Χαρακτηριστική της νομοθετικής αρρυθμίας ήταν η πρωινή τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στην Ολομέλεια για την τροπολογία που αφορά την αναπλήρωση της απώλειας του ΕΚΑΣ χωρίς καν αυτή να έχει κατατεθεί στη Βουλή! «Καταργείτε την κανονική νομοθετική λειτουργία και προσπαθείτε να εγκαθιδρύσετε λαθρονομοθέτηση» φώναξε φανερά εκνευρισμένος ο Κώστας Τζαβάρας.

Το μεσημέρι, η κυβέρνηση κατέθεσε τις τέσσερις εκπρόθεσμες τροπολογίες. Μία από αυτές αφορούσε και τα ισοδύναμα του ΕΚΑΣ. Οπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός προκάλεσε τη νέα οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία ζήτησε επίμονα την απόσυρσή τους, καλώντας τον Πρόεδρο της Βουλής να μπει στην Ολομέλεια και να πάρει θέση επί των κυβερνητικών χειρισμών στο νομοθετικό έργο.

Ο υπουργός Εργασίας ενοχλήθηκε έντονα, λέγοντας πως «είναι ντροπή της αντιπολίτευσης να αντιδρά σε μια τέτοια τροπολογία». «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι» του φώναξαν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό φανερά εκνευρισμένο να απαντά πως «όποιος δεν υπερασπίζεται τους φτωχούς είναι αήθης» και τον βουλευτή του Ποταμιού Ιάσονα Φωτήλα να του επιστρέφει τον χαρακτηρισμό, λέγοντας πως «είσαι άνθρωπος χωρίς κανένα ηθικό φραγμό».

Βεβαίως, αρκετή ώρα αργότερα ο υπουργός έδειξε μετανιωμένος για τον εκνευρισμό του, σημειώνοντας όμως ότι προκλήθηκε και από μερίδα των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Μάλιστα εξήγησε τον εκπρόθεσμο χαρακτήρα της τροπολογίας, λέγοντας ότι οι αποφάσεις για το ΕΚΑΣ «λήφθηκαν χθες και ήρθαν σήμερα».

«Οι δηλώσεις σας δεν έχουν τη λεβεντιά που πρέπει, όταν η κυβέρνηση πρώτα οδήγησε τον λαό στη φτώχεια και μετά κλαίει μαζί με τον λαό. Μου θυμίζει αυτό που λένε: «Αυτοί που μας έβγαλαν τα μάτια, μας κατηγορούν σήμερα ότι δεν βλέπουμε»» ήταν η απάντηση του Κώστα Τζαβάρα στον υπουργό. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ωστόσο ότι το κόμμα του ψηφίζει την τροπολογία για το ΕΚΑΣ. Θετικά επί της τροπολογίας ψήφισε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Ασπίδα στο υπερταμείο

Την έντονη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης προκάλεσε και η ρύθμιση που παρέχει επιπλέον ασυλίες στο υπερταμείο, αφού μετά τη διοίκηση θα προστατεύονται από ποινική και αστική ευθύνη και οι εμπειρογνώμονες που κάνουν εισηγήσεις στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ.

Η επίμαχη διάταξη –άρθρο 20 του νομοσχεδίου –προβλέπει ότι «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους. Εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Και πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιώργο Καρρά, ο οποίος υποστήριξε ότι «αυτή η ασυλία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για ασυλία και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις τράπεζες και στο τέλος θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι». Επιπλέον ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου πρόσθεσε πως «αν ήταν λελογισμένη η προστασία, να τη δεχτούμε. Αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι εν λευκώ. Εν λευκώ έγκλημα και τους λέμε εκ των προτέρων αθώοι; Αυτό δεν γίνεται».

Στοπ στους «ηχοταραξίες»

Να μετατραπεί από πταίσμα σε πλημμέλημα η κατ’ εξακολούθηση όχληση από εκείνους που κυκλοφορούν μετά τα μεσάνυχτα έχοντας στη διαπασών τη μουσική με συνέπεια να ξυπνούν ολόκληρες γειτονιές, ζήτησαν με σχετική τροπολογία χθες οι τέσσερις βουλευτές Αττικής της ΝΔ (Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας, Γεωργία Μαρτίνου). Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης εξήγησε ότι η πρότασή τους σε καμία περίπτωση δεν έχει στόχο τον κόσμο που κάνει πάρτι σε μια γειτονία, αλλά θέλει να λειτουργεί αποτρεπτικά μόνο για… αυτοκινούμενους ηχοταραξίες. Οντως με ένα Αυτόφωρο ο «ντεσιμπελιστής» δύσκολα θα συνεχίσει τις διαδρομές με τη μουσική στη διαπασών, αλλά… λίγο υπερβολική δεν είναι η πρόταση;

Οπως και να ‘χει ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υποσχέθηκε ότι σε νομοσχέδιο του υπουργείου του που θα φέρει σύντομα, θα ενσωματώσει με κάποιες τροποποιήσει τη σχετική πρόταση-αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα.