ΕΙΤΕ έχουν στερέψει από ιδέες –και μάλλον χαζέψει –είτε θέλουν να σπάσουν τα νεύρα του Σαμαρά. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Οι φωτογραφίες είναι από το σκηνικό της χθεσινοβραδινής ομιλίας Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στον τοίχο αναγράφονται τα συνθήματα: Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα. Τα δύο τελευταία όμως είναι της προηγούμενης κυβέρνησης –το δε τρίτο είναι το όνομα που δεν διάλεξε τελικά ο Μεσσήνιος για την επανίδρυση της ΝΔ που δεν έκανε. Του κάνουν πλάκα; Ή θεωρούν πως, αν δεν σπας αβγά, αρκείσαι να τα βάψεις κόκκινα. Διότι μόνο ο κόκκινος τοίχος θυμίζει ότι το τρίπτυχο συνθημάτων παραπέμπει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προτάσεις πάνε κι έρχονται

Συγκρατώ τη σπουδή ΓΑΠ να καταθέσει την πρόταση του ΚΙΔΗΣΟ για τη συνταγματική αναθεώρηση προς διαβούλευση λίγες ώρες πριν από τις σχετικές ανακοινώσεις Τσίπρα.

Σημειωτέον πως ο Παπανδρέου ακόμη να στείλει τις περίφημες προτάσεις για την Κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία που υποσχέθηκε πριν από έναν μήνα στη Φώφη. Τέλος πάντων. Το Κίνημα θεωρεί μεταξύ άλλων πως οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να είναι αμοιβαίου σεβασμού αλλά να στηρίζονται σε απολύτως διακριτούς ρόλους, προτείνει κατοχύρωση του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης και ζητεί, όταν αποφασίζεται εκχώρηση συνταγματικών αρμοδιοτήτων σε διεθνείς οργανισμούς, να ζητείται ενισχυμένη πλειοψηφία στις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας. Κοινώς, τι δεν έκανε ο ΓΑΠ το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο αποφεύγοντας να ζητήσει τους 180 από τη ΝΔ; Αυτό.

Κατά τα άλλα, το Κίνημα θεωρεί ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση είτε μέσω της εξασφάλισης ενισχυμένων κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών είτε με την άμεση εκλογή του. Η συνταγματική αναθεώρηση είναι για τον Παπανδρέου η χαρά της συμμετοχικής δημοκρατίας. Και προτείνει τη λελογισμένη υιοθέτηση μορφών άμεσης δημοκρατίας, π.χ. δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία ή νομοθετικές πρωτοβουλίες ύστερα από πρόταση ικανού αριθμού πολιτών με ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση.

Οι προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής

Μόλις χθες το πρωί έφθασαν στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών οι προσκλήσεις για να παραστούν στην πρωθυπουργική εκδήλωση στη Βουλή με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση το βράδυ της ίδιας ημέρας. Η καθυστέρηση στην αποστολή των προσκλήσεων ήταν απλώς το άλλοθι για τους αρχηγούς ώστε να μην πάνε τελικά μέσα στην κάψα στο προαύλιο της Βουλής να ακούσουν τον Αλέξη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης σχολίασε στα social media πως η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να εξελίσσεται σε σόου με προσκλήσεις της τελευταίας στιγμής.