Μαραθώνια αναμένεται να είναι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή με θέμα το αίτημα της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και της ύπαρξης του Plan Χ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το προεδρείο του Κοινοβουλίου, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 9 το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Στον πρώτο κύκλο της συζήτησης θα τοποθετηθούν οκτώ ομιλητές, ένας από κάθε κόμμα για 10 λεπτά, και στον δεύτερο δεκαπέντε ομιλητές συν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Σημειώνεται πως αυτή τη φορά θα κλείσει τη συζήτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και όχι ο Πρωθυπουργός.

Το «όχι» σημαίνει «συμμετοχή και συνενοχή»

«Είναι υποχρέωση του κ. Τσίπρα να συναινέσει στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που ζητά η ΝΔ» δήλωσε χθες, πάντως, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, επισημαίνοντας ότι είναι ανάγκη ο λαός να μάθει τι ακριβώς συνέβη. «Οσες φορές μίλησε για το θέμα αυτό ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε διαφορετικούς και αντιφατικούς ισχυρισμούς» πρόσθεσε ο Κουμουτσάκος και έδωσε τη δική του εξήγηση στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτό το αίτημα: «Θα αποδείξει στην πράξη ότι φοβάται την αλήθεια. Εάν δεν συμφωνήσει, θα ομολογήσει συμμετοχή και συνενοχή. Θα επιβεβαιώσει ότι επιδιώκει τη συγκάλυψη».

Στα κάγκελα για τις τηλεοπτικές άδειες

«Ακούω εν μέσω διαγωνισμού ότι η κυβέρνηση θέλει να αποκλείσει το άλφα ή βήτα κανάλι. Να μην παίζουν με την τύχη των εργαζομένων γιατί έχω να πω προς τους εργαζομένους και προς τον ελληνικό λαό ότι ολοκληρώθηκε η προεπιλογή και το μόνο που στέκεται μεταξύ ενός τηλεοπτικού σταθμού και μιας νόμιμης άδειας είναι το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη, η διάθεσή του να πληρώσει το τίμημα –η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να παρέμβει στη διαδικασία. Ο διαγωνισμός θα είναι κρυστάλλινος και θα αποτελέσει πρότυπο». Αυτά είπε σε χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ Νίκος Παππάς. Και τα λεγόμενά του ερμηνεύτηκαν ως απάντηση στον διευθυντή ειδήσεων του Mega και σε όσα ανέφερε χθες στο μεσημεριανό δελτίο του σταθμού. Ο Μανώλης Καψής, προφανώς και με αφορμή όσα –σύμφωνα με δημοσιεύματα –φέρεται να ειπώθηκαν από τον Νίκο Παππά σε πηγαδάκια της εκδήλωσης του Προεδρικού Μεγάρου για την 42η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες γίνεται μόνο και μόνο για να κλείσει το Mega». Απέδωσε επίσης τη σιωπή εργοδοτικών οργανώσεων, επιχειρηματιών, της Ενωσης Συντακτών, δημοσιογραφικών ομάδων και κομμάτων της αντιπολίτευσης στο γεγονός ότι «για πολλούς από αυτούς υπάρχει ο φόβος του γκουβέρνο». Τόνισε ωστόσο ότι «από τη δική μας πλευρά απαντάμε: Με την άδειά σας, συνεχίζουμε. Οχι πάντως «μαύρο» στο Mega».

Η κόντρα με Γεωργιάδη

Στο γεγονός αναφέρθηκε χθες στη Βουλή και ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος κάλεσε τον Νίκο Παππά να απαντήσει αν όντως ισχύει ότι είπε κατά την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο ότι χαίρεται που κλείνει το Mega. Ο υπουργός ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε αυτό και εστίασε στην προσωπική του κόντρα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ. «Φαντάζομαι ότι το κήρυγμα περί χαρακτηρισμών το κάνατε και όταν με κατηγορήσατε ως φασίστα στο ραδιόφωνο. Καλά, συνεχίστε την αλληλογραφία σας με τον κ. Παττακό» είπε ο Παππάς και αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες υποστήριξε ότι «σε πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια αρχίζουν και υπογράφονται συμβάσεις εκεί που υπήρχαν μπλοκάκια».

Τώρα κάνουν

τους Κινέζους

O αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε όμως και στη χυδαία επίθεση, όπως είπε, του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά της Φώφης Γεννηματά. Κάλεσε μάλιστα τους δύο παριστάμενους υπουργούς Νίκο Παππά και Πάνο Σκουρλέτη να πάρουν θέση επ’ αυτού. «Αναρωτιέμαι, τόσο σας έχει αλλάξει η εξουσία. Ανθρώπινα δικαιώματα υπερασπίζεστε στον ΣΥΡΙΖΑ, έχετε τόσες οργανώσεις… Επειδή είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, χυδαιολογούμε ο ένας απέναντι στον άλλο; Ή μπροστά στην καρέκλα, ας πει και μια κουβέντα παραπάνω ο Πάνος Καμμένος;» είπε ο Γεωργιάδης.

Δυστυχώς, ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε. Ο Νίκος Παππάς βέβαια είχε αποχωρήσει από την αίθουσα και ο υπουργός Περιβάλλοντος περιορίστηκε αρχικά σε κάτι γενικότητες για το ύφος της αντιπαράθεσης, καλώντας τους βουλευτές να κρατήσουν τη συζήτηση στο πολιτικό πλαίσιο, δηλαδή στην ουσία τού υπό συζήτηση νομοθετήματος. Ο Γεωργιάδης επέμεινε, λέγοντας στον υπουργό πως «αν δεν τοποθετηθεί για την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πάει να πει ότι υιοθετεί τους χαρακτηρισμούς του Καμμένου». Τον λόγο ζήτησε και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας: «Ο Πάνος Καμμένος με την αήθη επίθεση που έκανε ξεπέρασε σε χυδαιότητα ακόμα και τον εαυτό του… Ολοι τοποθετήθηκαν πλην της κυβέρνησης, γι’ αυτό σήμερα, κύριε υπουργέ, έχετε την ευκαιρία να το κάνετε. Ο Καμμένος, εντάξει, είναι ένας επαγγελματίας υβριστής… Εσείς δεν έχετε την ανάγκη να τοποθετηθείτε;».

Η απάντηση του Σκουρλέτη όμως αιφνιδίασε άπαντες χθες στη Βουλή. «Δεν γνωρίζω καν τη δήλωση Καμμένου» απάντησε o υπουργός, αν και είχαν συμπληρωθεί σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα μετά το τιτίβισμα του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά της Γεννηματά. Λίγες ώρες αργότερα πάντως, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου και ενδεχομένως έχοντας πληροφορηθεί τι είχε συμβεί, κράτησε ευγενικές αποστάσεις από τα γραπτά του Πάνου Καμμένου. «Καθένας όταν κάνει μια δήλωση αναφορά, ανάρτηση τέτοιου είδους παίρνει και την ευθύνη όσων λέει και τον χαρακτηρίζουν. Εγώ σε καμία περίπτωση δεν θα έκανα κάτι τέτοιο. Το θεωρώ ατυχές» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Πάνος Σκουρλέτης.