Και ξαφνικά χθες στη Βουλή άνοιξε μια χαραμάδα για να φανεί κάτι όχι εντελώς άγνωστο στους παροικούντες την πολιτική Ιερουσαλήμ. Αλλά μάλλον σοκαριστικό για τους πολλούς. Είναι η τεχνογνωσία του όλου ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα των οφσόρ –και δη των κυπριακών οφσόρ. Μια τέτοια εταιρεία ευρέθη να κατέχει ποσοστό 2,93% στο μετοχολόγιο της εφημερίδας «Αυγή».

Η πληροφορία προέκυψε από μια όχι και τόσο αθώα ερώτηση βουλευτών της ΝΔ προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Αυτόν ακροάσθηκε χθες η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τα –κατά την αγαπημένη έκφραση της κυβέρνησης –«θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ και των κομμάτων, αλλά βρέθηκε να ασχολείται με πειρατικές εταιρείες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το θέαμα ήταν ομολογουμένως διδακτικό για το πώς μπλέκεις στην πολιτική ανοίγοντας θέματα για να εκτεθούν άλλοι και καταλήγεις να εκτεθείς ο ίδιος. Αλλά, βέβαια, τα παθήματα σπανίως γίνονται μαθήματα στη δημόσια ζωή. Τόσο θαυμάζουν τους καραμανλικούς οι τσιπραίοι αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να θυμηθεί ότι η ΝΔ του Καραμανλή διεκρίθη στη σκανδαλολογία και κατέληξε να πνιγεί στα σκάνδαλα. Λοιπόν –στηριζόμενοι στην υποχρέωση της Τράπεζας να γνωρίζει τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, οι γαλάζιοι βουλευτές ρώτησαν τον Φραγκιαδάκη αν γνωρίζει «ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που είναι ο ιδιοκτήτης οφσόρ, που είναι ιδιοκτήτης της «Αυγής»». Μάλιστα ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος και σήκωσε το θέμα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας να μάθει αν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής μπορεί να είναι ξύπνιος τεχνοκράτης αλλά ψάρωσε ελαφρώς. Υποστήριξε λοιπόν ότι αδυνατεί να απαντήσει. «Ξέρω πολύ λίγα για το θέμα. Να σας πω τι ξέρω. Φυσικά, για όποιες συγκεκριμένες απαντήσεις θέλετε, μπορούμε να επανέλθουμε…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά…»

Δεν ξέρω αν πρέπει να κάνω κακές σκέψεις και να συσχετίσω την προχωρημένη γνώση των συριζαίων επί θεμάτων κυπριακών οφσόρ με την παράξενη σπουδή να απενεχοποιηθούν οι εξωχώριες στις χιλιάδες σελίδες του νομοσχεδίου με τα μέτρα. Ξέρω όμως ότι είχαμε κόμπλα. Αρκετή ώρα αργότερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία απάντησε στις κατηγορίες περί οφσόρ ότι «το 2014 η εφημερίδα «Η Αυγή» έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει δημόσια εγγραφή. Αρα, οτιδήποτε άλλο είναι απλώς και μόνο, επαναλαμβάνω, προς δημιουργία εντυπώσεων». Σωστό –πράγματι δημιουργήθηκαν εντυπώσεις.

Μία επιθετικά ειρωνική απάντηση αναρτήθηκε αργότερα και από την «Αυγή». Επί της ουσίας η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «το 2014 η πολυμετοχική εταιρία Αυγή προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχαν μέσω δημόσιας εγγραφής εκατοντάδες φυσικά και ελάχιστα νομικά πρόσωπα. Σ’ αυτή την αύξηση συμμετείχε και μία εταιρία κυπριακών συμφερόντων, η οποία αγόρασε 16.500 μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη. Η εταιρία αυτή ουδεμία σχέση έχει με την ΕΤΕ, με το δάνειο των 900.000 ευρώ, ή με «εγγύηση» για κάτι άλλο. Αυτό είναι όλο». Κανείς δεν είπε όμως ότι η εταιρεία έχει σχέση με την Εθνική Τράπεζα. Το θέμα είναι με τι ή με ποιον έχει σχέση η οφσόρ. Οπως ξέρουν ακόμη κι οι γάτες –σε Ελλάδα και Κύπρο –οι οφσόρ χρησιμεύουν στο να μη φαίνεται ποιος είναι πίσω από μια συναλλαγή. Δεν επιμένω περαιτέρω γιατί, σε αντίθεση με το απαράτ του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υποτιμώ τη νοημοσύνη των αναγνωστών μου.

Με υποθήκη την Κουμουνδούρου

Το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ βέβαια δεν περιορίστηκε μόνο γύρω από την υπόθεση της οφσόρ. Η ΝΔ ζήτησε από τον Φραγκιαδάκη να απαντήσει αν έχει υπάρξει προηγούμενο πολιτικού αρχηγού ή κόμματος να ζητάει ειδική μεταχείριση, όπως έπραξε ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με επιστολή του –σ.σ.: την είχε καταθέσει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα πρακτικά της Βουλής. «Εχω στα χέρια μου μια επιστολή με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου 2010 του τότε προέδρου του Συνασπισμού, του κ. Αλέξη Τσίπρα, προς τον πρόεδρο του ΔΣ της Εθνικής, η οποία εισήλθε στο Γραφείο Διευθύνοντος Συμβούλου με αριθμό πρωτοκόλλου 632/15.12.2010. Με αυτή την επιστολή ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί ευρύτερη θεώρηση για τη χορήγηση δανείου προς αυτό που δεν προσδιορίζεται αυστηρά με τραπεζικά και χρηματοοικονομικά κριτήρια… Υπάρχουν και άλλα κόμματα που έχουν ζητήσει γραπτώς, με αντίστοιχο τρόπο, δανειοδότηση από την Τράπεζά σας, κατά παρέκκλιση των νομίμων διαδικασιών». Η απάντηση Φραγκιαδάκη ήταν ότι ουδέποτε έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Μηταράκης έκανε λόγο για σειρά επιστολών Τσίπρα στην Εθνική Τράπεζα. Σε αυτές –υποστήριξε –αναφέρεται κάποιο ακίνητο, που θα περιέρχονταν μελλοντικά στην ιδιοκτησία του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο το κόμμα δεσμευόταν πως ούτε θα υποθηκεύσει ούτε θα πουλήσει σε κάποιον άλλον πλην της ΕΤΕ. Σύμφωνα με τη ΝΔ ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο ακίνητο. «Σε ό,τι αφορά τις εμπράγματες εγγυήσεις σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το δάνειο το οποίο πήρε, μια απλή ερώτηση στο αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο θα μπορούσε να δώσει απάντηση σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας οι οποίοι έχουν κατατεθεί σε ό,τι αφορά το κτίριο της Πλατείας Κουμουνδούρου» ήταν η απάντηση της Καββαδία.

Οταν μιλούν οι αριθμοί

Επιχειρώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας παρουσίασε διάφορα αριθμητικά στοιχεία για τον δανεισμό των ΜΜΕ. «Από όλες τις τράπεζες είναι 900 εκατομμύρια και από τη δική σας τράπεζα, την ΕΤΕ, είναι 357 εκατομμύρια. Για τα ποσά αυτά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από το πόρισμα, είναι 50% έως 90%. Οι τράπεζες δηλαδή δανείζουν αφειδώς μέσα στην κρίση, χωρίς αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από ό,τι φαίνεται και στη συνέχεια χρεώνουν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, που όλοι επίσης γνωρίζουμε». Ισχυρίστηκε μάλιστα πως «έτσι βρήκαμε ότι για τον Πήγασο το 88% των κεφαλαίων που έχει πάρει είναι ακάλυπτοι κίνδυνοι, για τον ΔΟΛ το 70%, για το «Πρώτο Θέμα» το 70%, για το Star το 82%».

Ωστόσο, ο Φραγκιαδάκης απάντησε ότι «σύμφωνα με τα δικά μου στοιχεία, όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα τα δάνεια σε ΜΜΕ ανέρχονται επί του παρόντος σε 430 εκατομμύρια. Η αξία των εξασφαλίσεων είναι το 35% αυτού, των θετικών εξασφαλίσεων 150 εκατομμύρια και οι προβλέψεις, που επί του παρόντος έχουμε εγγράψει, είναι 227 εκατομμύρια». Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ συμπλήρωσε πως, σε ό,τι αφορά την κάλυψη πιθανών μελλοντικών ζημιών, «πρέπει να σας πω ότι αν δει κανείς το ποσοστό των δανείων προς ΜΜΕ σαν μέρος του συνόλου του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας, το εταιρικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας είναι γύρω στα 19 δισεκατομμύρια. Αρα, το ποσοστό δανείων προς ΜΜΕ είναι λιγότερο από 2%».

Το απλό συμπέρασμα είναι ότι τα ΜΜΕ δεν απειλούν ούτε κατ’ ελάχιστον την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Φαίνεται όμως ότι αισθάνεται απειλούμενος από τα ΜΜΕ ο ΣΥΡΙΖΑ.

n Διαβάστε στη σελίδα 9 το σχόλιο του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου στο «Στίγμα» του