«Ταξίδευα με την αδελφή σου χθες. Γυρνούσαμε από το Στρασβούργο, όπου είχαμε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Νομίζω πήγαμε καλά εκεί. Να δούμε τα επόμενα βήματα» προϋπάντησε προχθές το απόγευμα –on camera –ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ορισμένοι εκτίμησαν ότι, βάζοντας μπροστά την Ντόρα, επιχείρησε να τον ψαρώσει, άλλοι απέδωσαν την αναφορά σε μια προσπάθεια του Πρωθυπουργού να δημιουργήσει θετικό κλίμα στο ξεκίνημα της συζήτησης για τα θεσμικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν φάνηκε να εκπλήσσεται από τη δήλωση Τσίπρα, αλλά πίσω από αυτήν υπάρχει θέμα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μια κοινή πτήση του με την Ντόρα Μπακογιάννη επιστρέφοντας από αποστολή στο εξωτερικό, μπορεί να άφηνε αδιάφορες ακόμη και τις αεροσυνοδούς –αν δεν είχε γίνει αργά το βράδυ της Τετάρτης με το πρωθυπουργικό Gulfstream!

Πρόκειται τουλάχιστον για ασυνήθιστη κίνηση, που αποτελεί και άσκηση πολιτικού πολιτισμού, η οποία ίσως να συνδέεται και με μια προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για νέο πολιτικό κλίμα –τώρα που τα δύσκολα θα γίνουν δυσκολότερα για την κυβέρνηση.

Η Ντόρα πάντως έχει άλλοθι, αφού δεν μπήκε μόνη στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος αλλά με διακομματική και σπουδαία παρέα που περιελάμβανε τους Βαγγέλη Βενιζέλο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κώστα Τζαβάρα, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Αννέτα Καββαδία –σχεδόν όλη, δηλαδή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία είχε μιλήσει νωρίτερα το ίδιο πρωί ο Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός ο οποίος ήδη είχε φωτογραφιστεί μες στην καλή χαρά με την αποστολή στο Στρασβούργο, προσφέρθηκε να διευκολύνει και την επιστροφή της –κάπως έτσι τα διακομματικά χαμόγελα και οι συζητήσεις (από τα συνταγματικά, τον εκλογικό νόμο έως το Brexit που βρισκόταν προ των πυλών) συνεχίστηκαν και στην τρίωρη πτήση.

Αν έχει κάποια σημασία, πληροφορούμαι ότι για αρκετή ώρα ο Τσίπρας είχε δίπλα του τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και η μεταξύ τους συζήτηση έγινε σε τόνους που δεν επέτρεπαν στην ομήγυρη να ακούσει πολλά.