Απόψε θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Αθηναΐδα η επίσημη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ –μέσω του ΙΣΤΑΜΕ –για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου. Στην πολιτική εκδήλωση μνήμης θα μιλήσουν η Φώφη Γεννηματά, ο Βασίλης Βασιλικός και ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Χρέη συντονιστή θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ κι ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ανδρέα, ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Το Κίνημα του Γιώργου

Ομως –όπως σχολιάζει και στο «Στίγμα» του ο Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος –δεν θα είναι η μόνη εκδήλωση μνήμης για τον μεγάλο ηγέτη, καθώς, όπως είναι αναμενόμενο, θα τον τιμήσει και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ θα μιλήσει σε νέες και νέους που θα συγκροτήσουν το δίκτυο νεολαίας του Κινήματος σε εκδήλωση που θα γίνει αύριο βράδυ στο Ιδρυμα Παπανδρέου (Πειραιώς 87 και Σαλαμίνος). Το Κίνημα του Γιώργου, όπως σημειώνει, θυμάται τα λόγια του Ανδρέα: «Λαός και νεολαία μαζί αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα νέα, περήφανη, ανθρώπινη, δίκαιη, ανεξάρτητη, ακέραιη, δημοκρατική και σοσιαλιστική».

Και έκθεση στη Βουλή

Αλλά και στο περιστύλιο της Βουλής το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει αύριο το μεσημέρι την έκθεση «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή».

Το αφιέρωμα θα είναι δομημένο χρονολογικά, επιχειρώντας να αναδείξει πτυχές της σκέψης του, του οράματός του, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του ακαδημαϊκού, πολιτικού και πρωθυπουργού που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Εκτός από φωτογραφίες, στην έκθεση θα συμπεριλαμβάνονται πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια προκειμένου να παρουσιαστούν η ζωή και το έργο του ιστορικού ηγέτη.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα παρίσταται και ο Πρωθυπουργός. Το Ιδρυμα της Βουλής έχει επίσης προσκαλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, τους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους του Κοινοβουλίου καθώς και την οικογένεια Παπανδρέου και το Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου που συνέβαλε στη συγκέντρωση του εκθεσιακού υλικού.

Πάντως, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης –και για να μην υπάρξουν νέες παρεξηγήσεις ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ -, μοναδικός ομιλητής των εγκαινίων της έκθεσης φαίνεται πως θα είναι ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής και πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του, καθηγητής Παύλος Σούρλας.