Η πρόσκληση είναι αυστηρά προσωπική και αποστέλλεται κάθε χρόνο σε 130 πρόσωπα –μόνιμα μέλη και υψηλούς προσκεκλημένους. Φέτος έφθασε στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και για αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί μεθαύριο στη Δρέσδη για την 64η συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, η οποία θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 12 Ιουνίου.

Παρά τον μύθο και τις σκοτεινές θεωρίες που συνοδεύουν τη διεθνή δραστηριότητά της, όταν η Λέσχη στείλει πρόσκληση δεν την πετάς στον κάδο των απορριμμάτων. Αυτό μπορούν να επιβεβαιώσουν όσοι εγχώριοι κεντροδεξιοί και κεντροαριστεροί πολιτικοί, τραπεζίτες και λοιποί επιχειρηματίες, έλαβαν τις προηγούμενες δεκαετίες αντίστοιχη πρόσκληση. Τον Μάιο του 2009, άλλωστε, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ μας έκανε την τιμή να κάνει την ετήσια συνάντησή της στην Αθήνα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η πρώτη φορά στη Λέσχη, αλλά η οικογένεια έχει ήδη δώσει τρεις φορές το «παρών» –το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, για να ακολουθήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, το 2003 και το 2009. Από την ελληνική πολιτική σκηνή το ρεκόρ κατέχει ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, με πέντε εμφανίσεις, ενώ ακολουθεί με τέσσερις ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στη σύναξη της Δρέσδης ο Κυριάκος θα έχει την ευκαιρία για μια δεύτερη συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά διαβλέπω ότι περισσότερο ενδιαφέρον θα έχουν οι συζητήσεις του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ ή, ακόμη, και με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit –που θα αποτελέσει και ένα από τα κυρίως πιάτα στο φετινό μενού της Λέσχης.