Φως στις ταραγμένες δεκαετίες που καθόριζαν και καθορίζουν ακόμα τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αναμένεται να δώσει το άνοιγμα περίπου 2.500 ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων που για δεκαετίες φυλάσσονταν κρυμμένοι σε υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης).

Με μια ιστορικής βαρύτητας Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αίρεται το απόρρητο 2.500 φακέλων και δίνεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα  πρόσβασης σε αυτούς.

Πρόκειται για φακέλους-ντοκουμέντα  που αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτικούς από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Χαρίλαο Φλωράκη και άλλους του δεξιού και του αριστερού χώρου, που πρωταγωνίστησαν ή έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.

Υπάρχουν ακόμα και φάκελοι καλλιτεχνών, καθηγητών πανεπιστημίου και πολιτών οι οποίοι παρέμεναν ερμητικά κλειστοί και είχε περιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης. Φάκελοι που σύμφωνα με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί, θα παρέμεναν σφραγισμένοι μέχρι το 2027.

Για ιστορικούς και προσωπικούς λόγους

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση οι φάκελοι «αποχαρακτηρίζονται»  και καθίστανται πλέον προσιτοί, υπό όρους, όπως για τα πρόσωπα τα οποία αφορούν, για συζύγους και συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού σε περίπτωση που τα πρόσωπα στα οποία αναφέρονται έχουν αποβιώσει. Επιπλέον, κατόπιν αδείας της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων, σε πρόσωπα τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή και επαγγελματικούς ζητούν την πρόσβαση.

Η άρση του απορρήτου και η δημοσιοποίηση των φακέλων αναμφισβήτητα ανοίγουν δρόμο για να αποκαλυφθούν γεγονότα και διεργασίες «χαλεπών» καιρών, όπως είχε πει χαρακτηριστικά σε ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Τόσκας.

Παραιτήσεις

και βεντέτες

Απορία προκαλεί η βαριά ανακοίνωση – απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την παραίτηση με αιχμές της απελθούσας υποδιοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Αννας Τριχοπούλου.

Τη «βεντέτα» ξεκίνησε η Τριχοπούλου, που βρίσκεται στην ίδια θέση από το 2012, καθώς σε ανοιχτή επιστολή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Βρίσκομαι αντιμέτωπη με αντιλήψεις και πρακτικές που δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια στη διοίκηση και δεν προάγουν τη διακηρυγμένη επιδίωξη μιας σύγχρονης, αξιοκρατικής, ανοικτής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης». Σύμφωνα με την ίδια, οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη θέση της και θίγουν την αξιοπρέπειά της.

Η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους δεν κατάφερε να κρύψει την ενόχλησή της, δημοσιεύοντας μια απάντηση διδακτικού χαρακτήρα. Με αυτή καταλογίζει στην Τριχοπούλου αμετροέπεια εξαιτίας της επιλογής της αναισθησιολόγου Ελένης Μαυρομάτη – αντί της ίδιας – για τη διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης και τονίζει: «Ο καθένας δικαιούται να αισθάνεται αδικημένος και να θέλει να προβάλει το έργο που επιτέλεσε, δεν δικαιούται όμως να ανακαλύπτει αναξιοκρατικές τάσεις ή, πολύ περισσότερο, πολιτικές διαφωνίες με το υπουργείο Υγείας μόλις η επιλογή είναι διαφορετική από το πρόσωπό του. Ούτε φυσικά δικαιούται κανένας να οικειοποιείται προσωπικά τη συλλογική προσπάθεια και το έργο μιας δημόσιας υπηρεσίας».

Σε κάθε περίπτωση, ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: η Τριχοπούλου παραιτήθηκε ή απομακρύνθηκε;