Χθες στις Βρυξέλλες ο Γκι Φέρχοφστατ και ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, όπως πρώτος σάς είχα ενημερώσει. Το θέμα τους ήταν η Ελλάδα και γιατί έπειτα από έξι χρόνια και τόσα Μνημόνια εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε τέλμα.

Μαζί τους ήταν και ο Ζαν Αρτουί, ο ευρωβουλευτής – επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος.

Ολοι οι ομιλητές συμφώνησαν πως όλες οι πλευρές έκαναν λάθη. Για τον Θεοδωράκη το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η απουσία επενδύσεων, ενώ κάλεσε τους εταίρους να «ασχοληθούν σοβαρά και να δώσουν και λύση στο πρόβλημα του χρέους».

Ο Φέρχοφστατ, πάλι, δεν μάσησε τα λόγια του. Κατηγόρησε το ΔΝΤ και την Ενωση ότι εστίασαν στο δημόσιο χρέος, στο δημοσιονομικό χρέος και στην έλλειψη πρωτογενούς πλεονάσματος, στις συνέπειες δηλαδή, ενώ έπρεπε να εστιάσουν στις αιτίες. Δηλαδή όπως τις περιέγραψε: «Κακή διακυβέρνηση της Ελλάδας, αναποτελεσματική διοίκηση, πελατειακό κράτος, αδύναμοι θεσμοί – ή ακόμα και ανύπαρκτοι θεσμοί – και έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Με τις παραγωγικές τάξεις

Τη Δευτέρα Το Ποτάμι διοργάνωσε την εκδήλωση που σας είχα προαναγγείλει για να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την προστασία και προώθηση των ελληνικών προϊόντων. Προσκεκλημένοι του κόμματος ήταν εκπρόσωποι παραγωγών επτά ελληνικών γκουρμέ προϊόντων – συγκεκριμένα λαδιού, κρασιού, κρέατος, γάλακτος, γιαουρτιού, κρόκου και μαστίχας. Και οι επτά, μου είπαν, είχαν κοινό μότο «αφήστε μας να παραγάγουμε, αφήστε μας να δουλέψουμε». Απευθύνονταν φυσικά προς την κυβέρνηση, από την οποία είχαν πολλά παράπονα για τους νέους φόρους που τους επέβαλε. Τι άλλο να πουν και να κάνουν οι άνθρωποι;

Πρέπει να σας πω ότι από τη Σεβαστουπόλεως ετοιμάζουν μια σειρά ανάλογων θεματικών εκδηλώσεων και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο στόχος είναι διπλός, από τη μια να προσεγγίσουν τις λεγόμενες παραγωγικές τάξεις – τις οποίες φιλοδοξούν να εκφράσουν εκλογικά – και από την άλλη να κάνουν κι ένα άνοιγμα στην περιφέρεια, στην οποία, να σας θυμίσω, δεν τα πήγαν και πολύ καλά στις τελευταίες εκλογές.