Κουμουνδούρου πυροβολεί Σακοράφα. Μετά το απαξιωτικό σχόλιο της ευρωβουλευτού (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, πρώην ΠΑΣΟΚ…) πως «νιώθω μόνο ντροπή που ήλπισα μαζί σας», λόγω (και) της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απαντήσει στην πρώην συντρόφισσα, νυν συνοδοιπόρο της ΛΑΕ, μέχρι –όπως λέγεται –να πλεύσει γι’ αλλού.

Και μάλιστα με λόγια σκληρά, που είχαν πολιτικό αλλά κυρίως προσωπικό χαρακτήρα. «Είναι παράδοξο η κ. Σακοράφα, η οποία μάλλον είδε την πορεία της στον ΣΥΡΙΖΑ ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση, να παριστάνει τον διαπρύσιο κήρυκα της ηθικής και της αγωνιστικότητας» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση.

Αλλά η επίθεση δεν σταματά εδώ. Καταλογίζεται στην ευρωβουλευτή ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε έδωσε ούτε ένα (1) ευρώ συνδρομής στο κόμμα, παρά την καταστατική πρόβλεψη και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των αρμοδίων», καθώς και ότι «αυτοπαρουσιάζεται ως προστάτιδα των αδυνάμων», αλλά «ουδέποτε εισέφερε ούτε ένα (1) ευρώ στις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους βουλευτές και ευρωβουλευτές του κόμματος»!

Ταυτόχρονα, η Κουμουνδούρου την κατηγορεί ότι υπέκλεψε έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή αρνούμενη να παραιτηθεί, χτυπώντας την στο επίπεδο των ηθικολογικών της δηλώσεων.

Να σημειώσω πάντως ότι οι τελευταίες ευρωεκλογές ήταν οι πρώτες που διεξήχθησαν με σταυρό και η Σακοράφα (ακοντίστρια παγκόσμιας κλάσης κατά το παρελθόν) εξελέγη με περίπου 270.000 ψήφους. Η επιτυχία λοιπόν δεν ήταν μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δική της.

«Αυριανικές» λογικές

Η Σακοράφα απάντησε στις κατηγορίες γράφοντας ότι «για την πολιτική που εφαρμόζουν και την καταδίκασα, το υπερταμείο, τη φορολεηλασία, τον ΕΝΦΙΑ, το Ασφαλιστικό, τη συμφωνία παράδοσης του ελληνικού λαού και της Ελλάδας για 99 χρόνια στους δανειστές, ένοχη σιωπή από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αντίθετα –συνεχίζει –υιοθέτησαν λογικές «αυριανικού τύπου» και φτηνών προσωπικών επιθέσεων. «Ο αριστερός έναντι του ήθους της Αριστεράς δεν είναι δήθεν φορέας της. Είναι το ηθικό υποκείμενο των δράσεών του», αλλά και ότι «το ΟΧΙ που υπηρετώ είναι καταγεγραμμένο, μεγάλο και δεν το χαρίζω σε κανέναν από αυτούς που εν μια νυκτί το μετέτρεψαν σε ντροπιαστικό ΝΑΙ», σημειώνει μεταξύ πολλών άλλων.

…και η Ζωή σιγοντάρει

Ειρήσθω εν παρόδω βγήκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, της οποίας έκανε την υπαρχηγό στην περίφημη εκείνη Επιτροπή για το Χρέος, να πει πως «θα έπρεπε να κρύβονται εκείνοι που εξέδωσαν αυτήν την κατάπτυστη ανακοίνωση κατά της Σοφίας Σακοράφα επιχειρώντας να ακυρώσουν έναν άνθρωπο που βρίσκεται εκεί που βρίσκεται με το σπαθί της και με την ψήφο των συμπολιτών της».

Και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας συμπλήρωσε για τη Σακοράφα ότι «έχει δώσει αγώνες που αυτοί δεν έδωσαν» και διάφορα άλλα περί συστήματος «κομμένων κεφαλών που λειτουργούν ως ανθρωπάκια».

Εγώ απλώς να επισημάνω κλείνοντας ότι αν η Σακοράφα αποφασίσει να πλεύσει ελεύθερα με την Κωνσταντοπούλου, θα έχει αισίως τρία κόμματα στο βιογραφικό της. Οχι κι άσχημα.

Μετά την Κατριβάνου, ποιος μένει;

«Δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθάρισε χθες η Βασιλική Κατριβάνου –δύο μέρες μετά την παραίτησή της. Τι σημαίνει αυτό; Οτι παραιτήθηκε από βουλευτής γιατί δεν ήθελε να ψηφίσει υπερταμείο και κόφτη, όχι όμως και από μέλος του κόμματος.

Ακόμα και με αυτό το σκεπτικό πάντως, σε πηγαδάκια της Βουλής συνεχίζονται οι κακίες από την αντιπολίτευση.

Ξεχωρίζω μία εξ αυτών, η οποία ειπώθηκε χθες από έμπειρο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που κατέχει και κοινοβουλευτικό αξίωμα: «Μετά την αποχώρηση και της Κατριβάνου, η οποία έχει δώσει αγώνες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ποιος μένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να θεωρείται κόμμα της Αριστεράς;». Εύλογη η απορία του.

Χατζησωκράτης εναντίον Κουβέλη

Ο Φώτης Κουβέλης, όποτε του δίνεται η ευκαιρία, φροντίζει να θυμίσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι διαθέσιμος. Εξού και σε συνέντευξή του τη Δευτέρα καθησύχασε το φιλοθέαμον κοινό ότι με το υπερταμείο που ψηφίστηκε –και βγήκε στα κάγκελα σύσσωμη η αντιπολίτευση –«δεν τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, από τη στιγμή που η πλειονότητα των μελών του ΔΣ θα είναι Ελληνες και το 50% των εσόδων δεν θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους».

Ομολογώ ότι εμένα δεν μου έκανε μεγάλη εντύπωση η στάση του, την περίμενα –όπως εκείνος περιμένει να υπουργοποιηθεί. Οταν όμως ένας πρώην σύντροφός του, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ρωτήθηκε –σε τηλεοπτικό πάνελ –πώς κρίνει τη συνεχή υποστήριξη του Κουβέλη στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Τον γνώριζα… Σήμερα δεν τον αναγνωρίζω». «Δεν είναι ο Φώτης π’ αγαπούσε μια φορά» για να παραφράσω και τον Γιώργο Μητσάκη.